Podgorica: Uspavan konj koji je danima lutao oko Stočne pijace

Odluka o eutanaziji je donijeta u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, kažu u Veterinarskoj inspekciji
188 pregleda 6 komentar(a)
konj, povrijeđeni konj, Foto: Zoran Đurić
konj, povrijeđeni konj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.02.2013. 10:18h

Teško povrijeđeni konj koji je danima lutao kod Stočne pijace je uspavan, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

"Postupajući po inicijativi Komunalne policije opštine Podgorice, Veterinarska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove je juče izvršila nadzor na stočnoj pijaci, kako bi se zbrinuo povrijeđeni konj nepoznatog vlasnika koji je proteklih dana lutao Podgoricom, a koji je bio pronađen i smješten u adekvatni prostor na stočnoj pijaci.

Prilikom nadzora, Dragana Grbić Sekulović, veterinarska inspektorka, konstatovala je da je životinja imala otvoren prelom karpalnog zgloba lijevog ekstremiteta i da je dužinom lijevog ekstremiteta bio prisutan izraziti otok. Shodno tome, odlučeno je o eutanaziji životinje", navodi se u saopštenju.

Podgorica: Povrijeđeni konj osuđen na laganu smrt >>>

Odluka o eutanaziji je, kako je saopšteno, donijeta u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja koji propisuje da se, "ukoliko životinja trpi bol, strah i patnju zbog bolesti, a izliječenje je neizvjesnog ishoda, pristupa eutanaziji koju može izvršiti isključivo veterinar sa licencom".

Iz Komunalne policije i Veterinarske inspekcije ranije je saopšteno da nijesu nadležni da pomognu konju, a iz Društva za zaštitu životinja da nemaju dovoljno novca da pomognu svim povrijeđenim životinjama. Predsjednica Svetlana Manojlović ipak je obećala da će mu donositi hranu, ali ga i zbrinuti ako nadležni to ne učine.

Troškove nastale prilikom zbrinjavanja napuštene životinje na kraju su preuzele Uprava za inspekcijske poslove, Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice i JP Čistoća iz Podgorice.

PROČITAJTE JOŠ:

Stari Aerodrom: Konji jedu smeće, krave leže po parkinzima >>>

U dvorištu zgrade na Starom aerodromu veterinar zaklao konja >>>

Uginuli konj danima leži na Starom aerodromu >>>

Bonus video: