Glavobolje da se Franoviću nađe posao, odbio da bude šef terminala

Franović je sa mjesta direktora ŽICG smijenjen pred novu godinu nakon višegodišnjih afera i nekoliko mjeseci nepodnošljivih podjela u kompaniji i mnoštva sumnjivih isplata
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 09:36h

Iako mu je zaključno sa prošlom sedmicom završen godišnji odmor, doskorašnji predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) Zarija Franović, koji je sa te pozicije smijenjen uoči nove godine, nije ove sedmice dolazio u kompaniju, niti je dobio rješenje za novo radno mjesto.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG Rešad Nuhodžić nije bio voljan za priču na tu temu, pa je prećutao i pozive i SMS poruke. Ni izvršni direktor Milan Čolaković nije bio previše raspoložen za objašnjenja, pa je na pitanja je li riješen radni status Franovića nakon isteka godišnjeg odmora, ako radi u ŽICG na koje je mjesto raspoređen i je li vratio novac od bonusa kratko odgovorio.

Krajem 2012. smijenjen je i izvršni direktor Branislav Filipović, čiji je najveći grijeh što se nije miješao u svoj posao pa je gazdovanje kompanijom potpuno prepustio Franoviću

Prema informaciji "Vijesti" iz ŽICG, Franoviću je prije neki dan ponuđeno mjesto šefa carinskog terminala u Baru koje postoji samo u sistematizaciji.

Franović to nije prihvatio, pa je iz najjače crnogorske partije Nuhodžiću i Čolakoviću stigla poruka da pričekaju koji dan dok DPS ne odluči što će sa Franovićem. Prema našoj informaciji Franović je bio kandidat partije za nekoliko pozicija, ali je to nailazilo na veliki otpor ljudi u tim ustanovama.

Franović je smijenjen pred novu godinu nakon višegodišnjih afera i nekoliko mjeseci nepodnošljivih podjela u kompaniji i mnoštva sumnjivih isplata. Tad je uz njega smijenjen i izvršni direktor Branislav Filipović, čiji je najveći grijeh što se nije miješao u svoj posao pa je gazdovanje kompanijom potpuno prepustio Franoviću.

U toj situaciji Franović je činio šta mu je volja pa je sredinom ljeta sebi isplatio preko 5.000 eura bonusa. Uprkos pozivu Ministarstva finansija i nove uprave ŽICG, Franović taj novac još nije vratio.

Partija je u međuvremenu našla mjesto za Filipovića koji je postao pomoćnik direktora u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice.

Nuhodžić odlučuje u dva odbora

Iako je 25. decembra izbran za člana, pa predsjednika Odbora direktora Željezničke infrastrukture Rešad Nuhodžić je ostao i član odbora u Željezničkom prevozu, kojem je do tada bio na čelu.

Nuhodžić je “Vijestima” SMS porukom saopštio da je podnio ostavku na članstvo u Odboru direktora Željezničkog prevoza. Za sva objašnjenja uputio nas je na Ljubicu Marković, koja je sekretar u ŽPCG.

I ona tvrdi da je Nuhodžić podnio otavku u Odboru direktora u ŽP, ali je ipak i dalje njegov član.

“Podnio je ostavku, ali je tada odbor usvojio zaključak da on ostane član odbora do redovne skupštine zakazane za 29. mart, kada će biti izabran novi odbor direktora”, kaže Marković.

Ona priznaje da je zakon jasan i da ostavka jednog člana znači raspuštanje cijelog odbora direktora. Ipak, nije došlo do toga nego će Nuhodžić tri mjeseca biti član odbora direktora u dvije željezničke kompanije. Marković za to ima sljedeće objašnjenje:

"Nuhodžić je peti član odbora i bez njega se ne bi moglo odlučivati. Osim toga on se odrekao nadoknade za članstvo u ovom odboru, iako bi na to imao pravo”.

Ona tvrdi da nije konflikt interesa to što Nuhožić učestvuje u donošenju odluka u dvije kompanije, koje jedna drugoj plaćaju različite usluge.

“Nije konflikt to će samo da traje do redovne skupštine”, kaže Marković.

Galerija

Bonus video: