"Tražićemo pojedinačne odgovornosti, biće i kadrovskih promjena"

Univerzitet je preplatio danilovgradsku firmu “Kroling” čak 20 hiljada eura
4 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Boris Pejović
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2013. 18:08h

Kompletni ugovori, sklopljeni poslovi, uplate i privremene situacije koje je Univerzitet Crne Gore (UCG) imao sa kompanijom “Kroling” biće predate državnom tužilaštvu na dalji postupak zbog indicija da je firma preplaćena i da je treće lice sa UCG uplatilo 120 hiljada eura toj firmi, odlučeno je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Upravnog odbora (UO) dražavnog univerziteta.

Predsjednik Duško Bjelica odgovarajući na pitanja “Vijesti” kazao je da će vjerovatno nakon novonastale situacije doći i do nekih kadrovskih promjena na UCG, kao i da će tražiti i pojedinačnu odgovornost ljudi zaposlenih na Univerzitetu koji su omogućili toj firmi da bude preplaćena i, kako smataju, dobije više nego što treba.

“Mi sad ispitujemo uzroke i danas smo donijeli zaključak da se dostave određeni izvještaji i vjerovatno će biti neke pojednačne odgovornosti. O tome ćemo raspravljati možda i na narednoj sjednici UO i sigurno će doći do nekih kadrovskih promjena kad je u pitanju UCG, a na kojim pozicijama o tome ne bih želio da pričam”, kazao je on na konferenciji nakon sjednice.

“Mi smo osporavali taj dug, ali su nadležni organi presudili kako su presudili. I dalje smatramo da je dug preplaćen"

Univerzitet je preplatio danilovgradsku firmu “Kroling” čak 20 hiljada eura, a sa računa mu je 12. februara uzeto 1,3 miliona eura nakon što je po odluci Privrednog suda prinudnom naplatom izmiren dug za izgradnju zgrade tri fakulteta. Bjelica je istakao da je Privredni sud bez ročišta i na osnovu papira presudio u korist građevinske firme iz Danilovgrada.

“Mi smo osporavali taj dug, ali su nadležni organi presudili kako su presudili. I dalje smatramo da je dug preplaćen zato tražimo da reviziju urade državni organi, jer po mišljenju naših pravnika imamo nesporne dokaze da je oko 120 hiljada eura uplaćeno, a neevidentirano, od strane trećih lica. Mi nikog unaprijed ne optužujemo nego smatramo da dio novca koji je prinudno naplaćen treba da nam se vrati. Vjerujemo da će državni organi raditi svoj posao i da će pokazati vrijeme ko je bio u pravu ”, kazao je on.

Bjelica je dodao i da je u januaru prošle godine prethodni Upravni odbor podigao kredit od dva miliona eura upravo za dugovanja prema toj kompaniji, kao i da su se dugovanja selila sa objekta na objekat jer je UCG poslovao sa Krolingom 7,8 godina.

Kako je kazao nakon prinudne uplate došlo je do neprijatne situacije jer je preko 20 računa i podračuna fakulteta i rektorata ispražnjeno na nulu eura.

“Menadžemnt UCG na čelu sa rektorom ( Predrag Miranović) danas nas je obavijestio da kad je u pitanju gradnja Unistan 2 da su u potpunosti izmirene obaveze i da čak ima preko 20 hiljada eura preplaćenih od strane univerziteta. Kad je u pitanju izgradnja zgrade tri fakulteta, ili takozvani Objekat 1, takođe imamo izvještaj službe računovodstva i rektora da su sva plaćanja u potpunosti izmirena računajući prinudnu naplatu”, dodao je Bjelica.

On nije mogao da precizira sa kojim iznosom novca univerzitet trenutno raspolaže, ali je istakao da će februarske plate biti isplaćene na vrijeme i bez zaduživanja. Na pitanje novinara na koja je sredstva mislio rektor kada je rekao da UCG raspolaže sa 1,5 miliona, Bjelica je kazao da se radi o novcu od međunarodnih projekata i oročenog novca fakulteta.

“Novac od projekata je zaštićen i nama nije dostupan. Mi ćemo pokušati u razgovoru da vidimo šta od tih sredstava može da se oslobodi i nama da na privremeno raspolaganje. Nemamo namjeru da sredstva od međunarodnih projekata koristimo za nešto za šta zakonski nijesu predviđena. Pošto je bilo pokušaja određenih zloupotreba svi projekti i plaćanja se nalaze na rektoratu i kad bi neko sa strane pogledao UCG ima i preko milion eura, ali oni nijesu raspoloživi nego su namjenski uplaćeni za te projekte”, objasnio je on.

Zbog složenosti situacije u kojoj se našao UCG i preko 20 fakulteta UO je zakazao sastanak sa dekanima za 20. februar kako bi razgovrali o trenutnoj situaciji i predložima da se ona prevaziđe. Dan kasnije zakazana je redovna sjednica Senata UCG, a UO 28. februara.

Bonus video: