Tivat: Beton na obali u Kaluđerovini

“Ti radovi su izvedeni i izvode se bez građevinske dozvole”, saopštli su iz “Morskog dobra”
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 14:58h

Nakon što su im mještani Kaluđerovine u Tivtu prijavili novi slučaj devastacije morske obale na tom dijelu Krtola, predstavnici JP „Morsko dobro“ izašli su na lice mjesta i konstatovali da se u tom naselju već mjesec devastira obala, ali i tradicionalno arhitektonsko i graditeljsko nasljeđe.

Navodeći da su zbog nasipanja obale i devastacije - betoniranja mandraća, podnijeli prijavu i zatražili intervenciju Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, iz “Morskog dobra” su juče saopštili da je obilaskom prostora 4. februara konstatovano da se radovi izvode na katastarskoj parceli broj 30 KO Milovići, odnosno na parceli broj 56 KO Milovići, koja predstavlja državno vlasništ vo .

“Ti radovi su izvedeni i izvode se bez građevinske dozvole”, saopštli su iz “Morskog dobra”.

U tom preduzeću navode da su provjerom u evidenciji Uprave za nekretnine, konstatovali da se parcela broj 30 KO Milovići, u katastarskom operatu vodi u listu nepokretnosti broj 218 KO Milovići, kao vlasnička parcela državljanina Rusije Anatolija Novikova.

Mještani, međutim, tvrde da je Rus svoj objekat u Kaluđerovini prodao, te da je novi vlasnik izvjesni državljanin Srbije koji je započeo rekonstrukciju kupljenog objekta.

Žitelji Kaluđerovine ističu da je tokom tih radova prekinut dovod struje i vode na plažu, koja je javno kupalište i koja je imala tuševe i frižidere za sladoled tokom ljeta.

Posječeno je kompletno zelenilo na početku puta koji vodi do plaže, a koje su zasadili žitelji, zatrpan je i mali bazen koji je bio sastavni dio nekadašnje betonske plaže i koji je bio spojen sa morem. Mještani su, izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka adekvatne reakcije inspekcijskih službi, naglasili da je riječ o devastaciji javnog kupališta koje je kao takvo, jasno definisano u Državnoj studiji lokacije, dio sektora 27 i 28, gdje i Kaluđerovina.

Čija je nadležnost

U Inspekciji zaštite prostora tvrde da još nijesu dobili inicijativu za kontrolu dešavanja na obali u Kaluđerovini, ali će, kako su istakli, “u narednom periodu obaviti inspekcijski pregled na pomenutom lokalitetu“.

Inspektor zaštite prostora Dragan Zejak kazao je juče Radio Tivtu da “na osnovu fotografija iz priloga misli da su radovi koji se izvode u dvorištu objekta u nadležnosti Komunalne policije”, te da je odlaganje materijala u more u nadležnosti inspektora za vode.

Galerija

Bonus video: