Diklofenak ostaje na tržištu i pored upozorenja

Britanski naučnici tvrde da ovaj antireumatik gotovo za 50 odsto povećava rizik od infarkta i šloga i zato traže njegovu zabranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 09:39h

Evropska agencija za ljekove trebalo bi da se u aprilu izjasni o zahtjevu Velike Britanije da se lijek diklofenak preispita zbog čestih neželjenih dejstava, saopštila je crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Nakon odluke evropske agencije, i CALIMS će preuzeti mjere u tom smjeru, a do tada taj lijek ostaje u primjeni. Britanski naučnici tvrde da ovaj antireumatik gotovo za 50 odsto povećava rizik od infarkta i šloga i zato traže njegovu zabranu.

Iz Agencije, kojom rukovodi dr Milorad Drljević, podsjećaju da je slična inicijativa pokrenuta i 2006. godine, kada je Evropska agencija za ljekove razmatrala povećani rizik od kardiovaskularnih neželjenih dejstava kod te grupe ljekova, i zaključila da postoji povećanje rizika od srčanog i moždanog udara.

"Zaključeno je da su ta neželjena dejstva dozno zavisna i uslovljena dužinom primjene lijeka", objasnili su iz Agencije.

U toku prethodne četiri godine, Agenciji su prijavljena četiri neželjena dejstva nakon primjene diklofenaka.

Bonus video: