Amfilohije: Brajović nam nije dao da se registrujemo

"Mitropoliju sada nazivaju okupatorskom crkvom isti oni koji su donirali veliki novac za gradnju Hrama hristovog vaskrsenja u Podgorici"
122 pregleda 87 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2013. 08:02h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) podnijela je prošlog proljeća Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) zahtjev za registraciju, ali on još nije riješen, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti optužio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da je svjesno ignorisao taj zahtjev.

"Ti koji sada forsiraju tu ideju kako eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) nijesu registrovane – to apsolutno nije tačno, i to je ono što je od svega najtragičnije", kazao je Amfilohije.

On tvrdi da MCP nije u registru vjerskih organizacija zbog toga što je Brajović nije upisao, iako mu je prošlog proljeća uputio takav zahtjev:

"Brajović je prošlog proljeća dobio to pismo od mene, iako nema zakona koji nas na to obavezuje".

"Sad i moj dobri prijatelj (Svetozar) Marović kaže da je druga država prepisala crnogorsku imovinu na sebe. Ne znam gdje je to pročitao, u kojem katastru“

"Ako je taj Zakon zahtijevao to od MCP, zašto od 1977.do 2010. godine to pitanje nije postavljeno, nego tek kada je došao ministar iz ne znam koje partije, koji je krenuo bukvalno da vrši bukvalno nasilje nad crkvom", upitao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve to, on je Brajoviću prošle godine uputio pismo "gdje se, saglasno Zakonu iz 1977. godine, prijavljuje MCP, ali je taj zahtjev ignorisan".

Amfilohije je ocijenio da je korijen sukoba između crnogorske vlasti i MCP u "ideologiji koja se ispilila iz one koja je vladala od 1945. godine pa na ovamo":

"Kad se ta ideologija vjenča sa plemenskom sviješću i mentalitetom, i kad se na njoj pokušava graditi budućnost Crne Gore, onda je prirodno da to dođe u sukob sa nečim što je biće Crne Gore otkad ona postoji".

Na pitanje kako je onda sa tim ljudima veoma dobro sarađivao punih deset godina, Amfilohije je kazao da se on nije promijenio "ni za jotu":

"Ja se nijesam promijenio, a oni su sada krenuli u jedan potemkinovski projekat Crne Gore. U to vrijeme većina njih još nijesu bili tim projektom zadojeni".

Amfilohije je kazao da MCP sada nazivaju okupatorskom crkvom isti oni koji su donirali veliki novac za gradnju Hrama hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Sad i moj dobri prijatelj (Svetozar) Marović kaže da je druga država prepisala crnogorsku imovinu na sebe. Ne znam gdje je to pročitao, u kojem katastru“, dodao je on.

"Mitropoliju sada nazivaju okupatorskom crkvom isti oni koji su donirali veliki novac za gradnju Hrama hristovog vaskrsenja u Podgorici", rekao je Amfilohije

Milošević je istorijska ličnost kao i Josip Broz

Amfilohije je ponovio da je Slobodan Miloševićeva istorijska ličnost, i da će ostati jedna od krucijalnih ličnosti u istoriji "kao i Josip Broz, takav kakav je".

On je kazao da nije otišao u Hag da svjedoči u korist Miloševića jer mu je srpski patrijarh Pavle savjetovao da to ne uradi "jer to nije savjetno i pametno".

Na pitanje da li je problematično upravo to što tvrdi da se on nije promijenio od 90-ih godina, s obzirom na to šta je tadašnja ideologija proizvela, Amfilohije je naglasio da ne treba miješati ideologiju sa crkvom.

"Možda sam i ja nekim svojim riječima tome doprinio, ali ako nekad kažem neku prejaku riječ, ja sam spreman da kažem da je to moja, a ne riječ crkve", rekao je on.

Bonus video: