Scene silovanja u udarnom terminu na Pinku M

Emisija "Preljubnici", koja je zabranjena u Srbiji prije ponoći, na Pinku M se emituje u vrijeme najveće gledanosti televizije
249 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 15:33h

Podgorica - Emisija “Preljubnici”, beogradske televizije Pink, čije je emitovanje prije ponoći od prekjuče zabranjeno u Srbiji i dalje se emituje u Crnoj Gori, pa je preksinoć u udarnom terminu u 20 sati prikazivana ta emisija sa scenom silovanja.

U Sektoru za monitoring Agencije za elektronske medije (AEM) kažu da će napraviti analizu te i prethodne emisije i da će već početkom naredne sedmice direktor Agencije biti u prilici da donese odluku.

Ko je nadležan da “Pinku” i ostalim televizijama zabrani emitovanje neprimjerenih sadržaja van graničnog perioda nije do kraja jasno, jer predsjednik Savjeta AEM Ranko Vujović i čelnici te institucije prebacuju lopticu.

“Poštovanje programskih principa i standarda je u nadležnosti Savjeta”, kaže direktor Agencije Abaz Džafić.

Vujović misli suprotno i tvrdi da je to posao sektora za monitoring: “Savjet je još u decembru od sektora za monitoring zatražio analizu te emisije i izvještaj. Još ih nijesmo dobili”.

U Sektoru za monitoring kažu da pripremaju analizu.

“Mi moramo analizirati konkretnu emisiju i vidjeti kakvi su sadržaji u njoj emitovani. Ne možemo bezuslovno zabraniti jednu emisiju, ali se može zabraniti emitovanje neprimjerenih programskih sadržaja i to se može učiniti tek nakon analize”, kaže šef sektora za monitoring Momčilo Stojanović.

Sporna emisija “Preljubnika” na koju je srpska radiodifuzna agencija (RRA) regovala zabranom emitovanja prije ponoći, kako kaže Stojanović, već je analizirana u tom sektoru.

“Ono što smo mi hjteli da naložimo emiteru, da postavi oznaku kojem je uzrastu program namijenjen i da je riječ o igranom programu, a ne stvarnim situacijama, već je završeno po nalogu RRA. Sada ćemo vidjeti što je emitovano u posljednjoj emisiji i ocijeniti jesu li to neprimjereni sadržaji”, kaže Stojanović za “Vijesti”.

Agencija je izrekla nekoliko kaznenih upozorenja. “Pink je kažnjen upozorenjem pored ostaloga i zbog pomenute emisije i zbog toga što ne ispunjava kvotu od 10 odsto programa proizvedenog u Crnoj Gori. Ista kazna je izrečena i Prvoj, a TV Srpska je kažnjena zbog neovlaštenog emitovanja”, kaže Džafić.

On priznaje da bi novčana kazna bila daleko učinkovitija od upozorenja: “Sad su nam po zakonu na raspolaganju dvije mjere upozorenja, tužba sudu i oduzimanje licence. Po nalogu Brisela Agenciji će uskoro u nadležnost biti vraćeni nadzor i novčane kazne i to će regulaciju učiniti efikasnijom”.

Elmagu i IN-u oduzete licence za emitovanje programa

Emitovanja erotskih programa u po bijela dana i nije neka novost za ovdašnju medijsku scenu, ali jeste oduzimanje licenci.

“Zbog neplaćanja dugova Agenciji ukinuto je odobrenje za emitovanje televizijama Elmag, IN, Orion i Eho. Ostalim televizijama ostavljen je rok da sjutra do kraja radnog dana isplate dio duga i potpišu protokol koji uređuje dinamiku plaćanja ostatka. U suprotonom početkom naredne sedmice i oni će izgubiti licencu”, kazao je juče direktor Agencije Džafić.

U Agenciji kažu da su najveći dužnici televizije APR, Atlas, MBC, Montena... Iako mu je oduzeta licenca TV Elmag se i dalje emituje preko kablovske.

“Za bilo koji oblik emitovanja mora se imati dozvola Agencije. Kada je riječ o ukidanju licenci emiter ima 15 dana rok za žalbu i to odlaže primjenu”, objašnjava Džafić.

Galerija

Bonus video: