Drobnič: Lokalne vlasti da objasne građanima kako funkcionišu institucije EU

Aleksandar Bogdanović slaže se da jedinice lokalne samouprave imaju izuzetno važnu ulogu u procesu evropskih integracija
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 16:31h

Lokalne samouprave, kao najneposrednija grana vlasti, imaju posebnu odgovornost u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je na panel diskusiji na temu "Uloga i značaj lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija", koja je održana na Cetinju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič smatra da lokalne vlasti građanima moraju da objasne kako funkcionišu institucije Evropske unije i koje su prednosti članstva.

"Takođe, gradovi i opštine moraju da nastave sa jačanjem svojih kapaciteta, kako bi odgovorili svim izazovima i zadacima koji očekuju Crnu Goru u predstojećem razdoblju integracija. Kada je riječ o Cetinju, naša Delegacija pruža podršku ovdašnjoj lokalnoj upravi kroz IPA programe i zaista vjerujem da ovaj grad ima budućnost u pogledu turizma, kulture i drugih sfera" naglasio je Drobnič.

I prvi čovjek Cetinja, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, slaže se da jedinice lokalne samouprave imaju izuzetno važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

"Gotovo 75 odsto svih regulativa i propisa u članicama Evropske unije, sprovode upravo na lokalnom nivou. Neću pogriješiti ni ako ustvrdim da za rad naše države u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, svi nivoi vlasti dijele važnu odgovornost. Otud, cijenim i kako je naša obaveza da, ne čekajući datum i godinu prijema Crne Gore u punopravno članstvo, preduzmemo sve kako bi, kao čitav sistem lokalne samouprave, sasvim spremno dočekali taj momenat" kazao je Bogdanović.

Jedan od govornika na panelu bio je I ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pijus Fišer, koji je tom prilikom poručio da pristupanje Evropskoj uniji predstavlja jedinstvenu priliku za Crnu Goru, državu koja je u prošlosti aktivno učestvovala u ispisivanju stranica evropske istorije.

"Riječ je o dugom procesu, koji zahtijeva angažman svih nivoa vlasti, a koji crnogorskim gradovima može donijeti veliku korist. Stoga, mogu reći da i pred lokalnim upravama u procesu evropskih integracija stoje zahtjevni zadaci" kazao je Fišer. Za našu vladu nema dileme “da dosadašnji proces pregovora Crne Gore sa EU teče planiranom dinamikom.

"Proces evropskih integracija, jednostavno, proces je koji se tiče svih nas. Jako je važno da svi građani saznaju koji su rezultati i benefiti procesa evropskih integracija. A upravo na tom planu, izuzetna uloga leži i na jedinicama lokalne samouprave" istakla je Generalna direktorka za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević mišljenja je da proces pregovaranja predstavlja period brojnih izazova za našu državu."Danas možemo reći kako je Crna Gora otvorenija i spremnija za te izazove više nego ikad, no moramo znati da su pred nama i dalje brojne reforme i zadaci" zaključila je Uljarević.

Galerija

Bonus video: