Spasena sova povrijeđena u Rogamima

Bubo je imao sreće, a teško povrijeđenoj ptici pomogao je i veterinar Nebojša Šćekić
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 15:16h

Velika sova, nazvana Bubo, preživjela je sudar sa automobilom, a samo tri dana kasnije uspjela je ponovo da poleti.

Velikog mužjaka, teškog oko dva kilograma, spasili su ornitolozi Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Miki Despotović, koji je sovu pronašao u Rogamima.

“U razgovoru sa Despotovićem saznali smo da je sova povrijeđena u sudaru s automobilom. Ovo nije rijedak slučaj, sove su posebno česte žrtve ovakvih nesreća jer brzo nauče da im je lako uloviti plijen koji iz guste trave istrči na pregledni put. U kombinaciji sa slabom vidljivošću, jer su sove noćni predatori, to često rezultira povredama, nerijetko i fatalnim”, saopštila je Bjanka Prakljačić iz CZIP-a.

Bubo je, međutim, imao sreće, a teško povrijeđenoj ptici pomogao je i veterinar Nebojša Šćekić.

“Uz brižljivu njegu i redovnu terapiju, Bubo je već sjutradan snažno zamahivao krilima... Kada je doktor Šćekić utvrdio da je spremna za puštanje, ekipa CZIP, i Despotović u pratnji svojih prijatelja, donijeli su je uveče na isto mjesto gdje je i povrijeđena tri dana ranije. Sova je sačekala par trenutaka da se orijentiše, a zatim, očigledno tačno znajući gdje se nalazi i gdje treba da ide, bez imalo poteškoća uzletjela”, kazala je Prakljačić.

Ona je zahvalila svima koji su učestovali u spasavanju ptice.

Oprez zbog velikih kandži

Prakljačić je istakla da su ornitolozi bili oprezni prilikom spasavanja velike ušare, koja se često navodi kao najveća vrsta sove na svijetu.

"S obzirom na to da je riječ o velikoj ptici, sa rasponom krila i do blizu dva metra, opasnom predatoru koji napada i brani se velikim kandžama, ipak smo morali postupati oprezno. Pažljivo smo je uzeli imobilišući kandže i poslije kratkog pregleda odlučili da je što prije treba odvesti kod veterinara. Kao i uvijek, Šćekić nam je izašao u susret...”, kazala je Prakljačić.

Galerija

Bonus video: