Durmitorski seoski putevi zameteni snijegom

Putevi prema selima ponovo su premeteni. Magistrala prema Boki je neprohodna a sva durmitorska sela juče su bila bez struje
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 12:54h

Meteorološki stabilan dan za razliku od prethodnog pokazao je tragove ciklona Žaklina koji je preko Durmitora prošao u utorak. Jednostavno, ciklon je upropastio sav rad subjekata koji su uspjeli da saniraju sve posljedice januarskog nevremena.

Putevi prema selima ponovo su premeteni. Magistrala prema Boki je neprohodna a sva sela u utorak su bila bez struje.

Savremeni uređaji na meteorološkoj stanici zabilježile su u utorak snijeg čiji bi kubni metar težio 340 kilograma.

U srijedu su snjegočistači Komunalnog preduzeća čistili gradske saobraćajnice. Uz pomoć policije koja je pronalazila vlasnike vozila kako bi ih uklonili i omogućili efikasno djelovanje mehanizacije.

Najveći problem za operatere bilo je pronalaženje pozicije na koju su snijeg odlagali jer je prostor oko saobraćajnica prepun ranije čišćenog snijega. Snjegočistači su djelovali prema prioritetima a o čišćenju prema selima još ne razmišljaju.

Iako u utorak ujutro ruralni prostor nije imao struje mnogi su je do večeri dobili. To je rezultat rada ekipa žabljačke elektrodistribucije koje su uprkos nevremenu otklonile oštećenja na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

U srijedu su nastavili sa radom kako bi struju dobili u selima sjeverno i sjeverozapadno od grada. Struje nije bilo ni u Virku i ostalim selima prema Šavniku.

Prema Šavniku su se sa više mašina zaputili i snjegočistači kako bi učinili prohodnim magistralni pravac prema Risnu. Do podne su očistili polovinu puta prema tunelu Ivica, distance duge oko 12 kilometara.

"Vijesti" su od izvora iz Šavnika došle do podatka da je sa strmina Ivice, kod sela Grabovica, na put sletjelo nekoliko lavina što će dodatno otežati i usporiti djelovanje putara. Njihova efikasnost na putu prema Šavniku uslovljava i čišćenje puta prema skijalištu Savin kuk koje zbog toga ni danas nije radilo.

Zakupac skijališta Vukomir Marjanović kaže da su snjegotabači u pogonu i pripremaju staze kako bi se spremno dočekala prohodnost puta i dolazak skijaša. Za razliku od Savinog kuka, prigradsko skijalište Javorovača bilo je u funkciji.

Galerija

Bonus video: