Odluka ne koči ronioce

Ministarstvo kulture smatra da rješenje Ustavnog suda o proglašenju uredbe o obavljanju podvodnih aktivnosti u vodama CG neustavnom i nezakonitom neće uticati
1 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.02.2013. 16:30h

Ministarstvo kulture smatra da odluka Ustavnog suda, koji je 26. decembra prošle godine proglasio neustavnom i nezakonitom uredbu o obavljanju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore, neće uticati na buduća hidroarheološka istraživanja, kao ni da ne dovodi u pitanje validnost sertifikata o osposobljenosti za podvodnu arheologiju koju su, u međuvremenu, stekli neki kadrovi tog ministarstva.

Ministarstvo kulture i JU „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, traganje i spasavanje na moru“ (RCUD) iz Bijele već godinama sarađuju sa američkom privatnom fondacijom „RPM Nautical“ sa Floride na istraživanju crnogorskog podmorja, u potrazi za ostacima potonulih brodova i drugim, za hidroarheologe zanimljivim stvarima.

Po uredbi, koja je u međuvremenu proglašena neustavnom i nezakonitom, svako odobrenje za obavljanje podvodnih aktivnosti u Crnoj Gori davao je isključivo RCUD, dok su određena ministarstva samo „određivala bliži način vršenja podvodnih aktivnosti“.

Tako je Ministarstvo kulture bilo nadležno da samo specifikuje što će se raditi kada su u pitanju arheološka istraživanja podmorja, ali i to samo na predlog RCUD-a i po prethodnom odobrenju koje je izdavala ta JU pod kontrolom Veselina Mijajlovića.

To što je Ustavni sud praktično ukinuo čitavu pravnu osnovu za takvo monopolsko ponašanje RCUD-a i što Crna Gora trenutno nema nijedan važeći zakonski propis koji reguliše ronilaštvo, sada uopšte ne brine nadležne u Ministarstvu kulture.

“Uprava za zaštitu kulturnih dobara kao organ u sastavu Ministartva kulture, izdaje odobrenje za vršenje podvodnih arheoloških istraživanja, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnika o vrstama, uslovima i načinu vršenja istraživanja, vrstama i sadržini dokumentacije o istraživanjima i sadržaju elaborata istraživanja i zaštite kulturnih dobara. Ukidanje navedene uredbe ne utiče na izdavanje odobrenja za vršenje podvodnih arheoloških istraživanja”, odgovorila je Lidija Ljesar, pomoćnik ministra za kulturnu baštinu, na pitanje “Vijesti” kako će resor kojim rukovodi Branislav Mićunović, ubuduće postupati kada su u pitanju zahtjevi za obavljanje podvodnih arheoloških istraživanja.

Ljesar je dodala da će se bez obzira na odluku Ustavnog suda, nastaviti višegodišnja istraživanja Ministarstva kulture, RCUD-a i “RPM Nauticala”.

“Podvodna arheološka istraživanja vrše se u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnikom o vrstama, uslovima i načinu vršenja istraživanja, vrstama i sadržini dokumentacije o istraživanjima i sadržaju elaborata istraživanja i zaštite kulturnih dobara, tako da će se realizacija višegodišnjeg projekta podvodnih istraživanja u saradnji sa 'RPM Nautical' fondacijom iz SAD nastaviti u skladu sa ovim i drugim važećim propisima”, kazala je pomoćnica ministra koja međutim, nije objasnila kako će američki i crnogorski ronioci ući u more bez dozvole RCUD-a kojem je pravo da izdaje ronilačke dozvole ukinuo Ustavni sud, a da pri tom ne postoji nijedna druga državna služba koja je ovlašćena da akvanautima dozvoli ronjenje.

Pozivajući se na član 152 Ustava Crne Gore, Ljesar je kazala da se ukidanje važenja uredbe o vršenju povodnih aktivnosti i svega što je iz nje prosteklo još od septembra 2009, ne može odraziti na validnost sertifikata o osposobljenosti za podvodnu arheologiju koje su lani nakon obuke u RCUD-a, stekla četiri zaposlena u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

“Stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (CZKA) po završetku obuke dobili su sertifikate CMAS-a prve i druge zvjezdice za ronioce koji su izdati od Svjetske podvodne federacije, a sertifikat o njihovoj specijalnosti za podvodnu arheologiju je izdala Međunarodna asocijacija za nitrox i tehnička ronjenja (IANTD), tako da ukidanje navedene uredbe nema uticaja na stečene kvalifikacije stručnjaka koji su uspješno završili obuku”, istakla je Ljesar.

Po dva arheologa i konzervatora CZKA su lani završila obuku u RCUD-u za sticanje zvanja “arheološki ronilac” za koju je Ministarstvo kulture izdvojilo 12 hiljada eura.

Dobili su sertifikate CMAS-a, koji je međunarodna asocijacija sportskog i rekreativnog ronjenja i privatne firme “IANTD Italia-Adria”, vlasništvo kontroverznog italijanskog ronioca Fabija Rubertija, a koja međutim, nije regularan član Međunarodne asocijacije tehničkih i nitroks ronilaca IANTD sa sjedištem u Majamiju u SAD.

Ruberti je Mijajloviću i osoblju njegovog RCUD-a prije nekoliko godina održao obuku za koju RCUD nikada nije raspisao tender, nakon čega je Mijajlovića proglasio “instruktorom ronilaca podvodne arheologije”.

Međunarodna organizacija IANTD koju pominje Ministarstvo kulture, u svojoj ponudi uopšte nema obuku za arheološke ronioce, već samo za tehničke ronioce na olupinama.

Obuku za “arheološke ronioce” nudi privatna Rubertijeva firma “IANTD Italia Adria” koja je međutim, već poodavno izbačena iz članstva međunarodnog IANT-a.

Mijajlović polagao ispit pred samim sobom

Direktor RCUD-a i “instruktor podvodnih arheoloških ronilaca” po Rubertijevom IANTD-u, Veselin Mijajlović, do prvih zvanja u ronilaštvu došao je na kursevima gdje je istovremeno bio i kandidat i instruktor i ocjenjivač sam sebi.

Suprotno važećem „Pravilniku ronjenja i obuke lakih autonomnih ronilaca“ (PROLAR), koji je tada bio na snazi i koji podrazumijeva da teorijska i praktična obuka na kursu za sticanje osnovnog ronilačkog zvanja „mlađi ronilac“ traje 11+3 dana prije nego što kandidat pristupi polaganju ispita, Veselin Mijajlović je zvanje „mlađi ronilac“ dobio za samo sedam dana na kursu koji je od 25. avgusta do 2. septembra 1984. na Žanjicama.

Sljedeći veliki korak u karijeri desio se u maju 1987. kada je Mijajloviću pošlo za rukom da stekne zvanje „stariji ronilac“ polažući ispit pred samim sobom. Mijajlović je bio član tročlane ispitne komisije za ispitivanje kandidata za zvanja „mlađi“, odnosno „stariji ronilac“, koju je 1987. formirao Klub za podvodne aktivnosti i sportove na vodi „Čelik“ iz Nikšića.

Po dokumentu koji je taj klub 5. juna 1987. dostavio nadležnoj Komisiji za podvodne aktivnosti Crne Gore, Mijajlović je pred ispitnom komisijom, čiji je član bio, navodno u svojstvu starijeg ronioca, uspješno sa ocjenom „vrlo dobar 4“, položio ispit za sticanje zvanja „stariji ronilac“.

Kurs je pritom održan od 1. do 20. maja iste godine na nikšićkom jezeru Krupac, a „Čelik“ je o svemu tome obavijestio Komisiju za podvodne aktivnosti Crne Gore čiji je predsjednik u tom trenutku bio Veselin Mijajlović, iako je tek završavao obuku i pred samim sobom polagao ispit za zvanje „stariji ronilac“.

Prema navodima sa sajta RCUD-a, Mijajlović direktor te JU, koju je osnovao MUP Crne Gore, ima zvanja “instruktor – trener profesionalnog ronjenja”, “IANTD - instruktor tehničkog ronjenja i obuke ronilaca za podvodnu arheologiju” i “CMAS - instruktor sa tri zvjezdice”. „To vam je, otprilike, kao da kažete da ste magistrirali na nekom fakultetu, a da prethodno uopšte nijeste išli ili ste osnovnu i srednju školu nelegalno završili po protekciji.

Mijajlović dakle, svako dalje, više ronilačko zvanje nije stekao na legalan i valjan način, shodno važećim propisima koja su regulisala ronjenje u vrijeme kada je ta zvanja dobijao“, prokomentarisao je „ronilački razvojni put“ Mijajlovića Dragan Gačević, bivši predsjednik Ronilačkog saveza Crne Gore.

Bonus video: