Ivanović ljuta na Agenciju, u zapisniku se vidi šta je rekla Milki Ljumović

Ivanovićeva je u izjavi kontrolorima rekla, ono što su kasnije oni utvrdili kao konačan stav, da je Ljumovićeva mejlom obavjestila javnost o svom zdravstvenom stanju
4 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 17:28h

Bivša direktorica Crnogorske komercijalne banke Milka Ljumović smatra da je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović narušila njena privatna prava kada je javno na državnoj televiziji saopštila bolest od koje se liječi, za što joj nije dala saglasnost. Ljumović, koju tužilaštvo sumnjiči za navodnu zloupotrebu dok je bila direktorica CKB, to je saopštila u izjašnjenju Agenciji za zaštitu ličnih podataka, koje je stiglo prije dva dana.

Savjet Agencije ubrzo treba da donese konačnu odluku da li je specijalna tužiteljka prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kada je u udarnom terminu RTCG rekla od čega se liječi Ljumović.

Pored izjašnjenja Ljumovićeve, Agencija je dobila prije nekoliko dana i mišljenje specijalne tužiteljke, koje ovaj put nije tražila. Ivanović je na adresu predsjednika Savjeta Šefka Crnovršanina poslala prigovor na zakonitost postupka nadzora. U njemu, kako je Crnovršanin potvrdio „Vijestima“, tužiteljka protestuje što je Agencija bivšoj direktorici CKB dostavila na izjašnjenje zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Tužiteljka je prethodno kontrolorima Agencije, na saslušanju 16. januara, kako piše u zapisniku o nadzoru u koji su „Vijesti“ imale uvid, objasnila da je „okrivljena upozorena da se sve što kaže može upotrijebiti kao dokaz protiv nje i bez njene saglasnosti i da je ona mogla odbiti da odgovori na pitanja koja se tiču njenog zdravstvenog stanja“.

Ivanovićeva je u izjavi kontrolorima rekla, ono što su kasnije oni utvrdili kao konačan stav, da je Ljumovićeva mejlom obavjestila javnost o svom zdravstvenom stanju, a nikako ona.

Kontrolori su zaključili, kako piše u zapisniku, da je Ljumović zdravstvene podatke učinila javno dostupnim „bez obzira da li je u tome upotrijebila riječ više ili manje“.

Kontrolori Agencije su sredinom januara, nakon inspekcijskog nadzora u ovom slučaju, zaključili da je Ivanovićeva poštovala zakon, iako je prvobitno direktor Bojan Obrenović procijenio suprotno.

Savjet Agencija je, međutim, odložio konačan stav o tome, i na predlog Obrenovića, zatražio izjašnjenje Milke Ljumović.

Bivša direktorica CKB je Agenciji potvrdila da je iz Rima, gdje je bila krajem 2012. godine kada je otvorena istraga protiv nje u Crnoj Gori, dostavila izjavu agenciji MINA u kojoj je navela da je tamo „došla na preglede i liječenje zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, u pratnji ljekara“.

„U svom javnom obraćanju nisam iznijela bliže podatke o mom zdravstvenom stanju u smislu navođenja vrste pregleda, dijagnoza i drugih detalja u vezi mojih bolesti“, rekla je Ljumović.

Čarapić odobrila da se obznani dijagnoza

Specijalna tužiteljka je izjavu RTCG dala zbog interesovanja javnosti jer je u pitanju, kako piše u zapisniku, slučaj visoke korupcije. “Izjava za javnost specijalnog tužioca Đurđine-Nine Ivanović data je po ovlašćenju vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić vezano za objavljivanje podataka o zdravstvenom stanju Milke Ljumović“, stoji u zapisniku.

Đurđina Ivanović je kontrolore Agencije, kako se vidi iz zapisnika o nadzoru, poučila poslu tumačeći im Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Tužilaštvo smatra da navođenje okolnosti da se liječenje okrivljene Milke Ljumović odnosi na (dijagnoza bolesti) ne predstavlja kršenje ovog Zakona. Ovog zbog toga što navođenje pojma (bolest) ne predstavlja niti šifru dijagnoze, niti konkretnu dijagnozu već se tiču opšteg zdravstvenog stanja koje je Ljumović na očigledan način već učinila javnim”, rekla je specijalna tužiteljka.

Tražila mi je detalje i o terapiji

Bivša direktorica je objasnila i da je prilikom povratka u Crnu Goru, tokom saslušanja kod specijalnog tužioca, govorila o svom zdravlju nakon ispitivanja „o predmetu istrage“.

„Nakon ovog izjašnjenja specijalni tužilac mi je počeo postavljati pitanja koja nijesu u vezi sa predmetom istrage, već se odnose na moje zdravstveno stanje, medicinske dijagnoze, korišćenu terapiju i okolnosti putovanja u Rim.

Pri tome ja sam s punim povjerenjem i detaljno odgovarala na sva postavljena pitanja, jer od strane specijalnog tužioca nisam dobila nikakvo upozorenje da bi navedeni podaci mogli biti objavljeni u javnosti.

Normalno kako o tome nijesam upozorena, ja nijesam ni dala saglasnost da se ti podaci javno iznose kako je to učinio specijalni tužilac 12. 01. 2013. u udarnim informativnim emisijama RTVCG“, saopštila je Ljumović Agenciji.

Galerija

Bonus video: