Blago povećan broj oboljelih od gripa

Navodi se da je registrovano ukupno 135 oboljelih, sa incidencijom od 21,4/100.000 stanovnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 20:08h

U Crnoj Gori u protekloj sedmici zabilježen je blagi porast oboljelih od bolesti sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“U šestoj nadzornoj sedmici, od 4. do 10. februara, u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi se blagi porast broja registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je registrovano ukupno 135 oboljelih, sa incidencijom od 21,4/100.000 stanovnika, što je stopa novooboljelih za jednu sedmicu.

Iz Instituta za javno kazali su da je najveći broj oboljelih između šest i 19 godina, odnosno u uzrastu školske popoulacije.

Iz Instituta za javno kazali su da je najveći broj oboljelih između šest i 19 godina, odnosno u uzrastu školske popoulacije

Geografska distribucija pokazuje da je najveći broj oboljelih registrovan u centralnom regionu.

“Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24. decembra do 10. februara iznosi 115. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B“, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su podsjetili da je u sezoni 2012/2013 do sada registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

„Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa“, kaže se u saopštenju.

Iz te zdravstvene ustanove podsjetili su da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, provjetravanje prostorija, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Bonus video: