"Preporod" apeluje da se ne realizuje ideja o legalizaciji lakih droga

„Da li je predstavnicima LP-a jasno da će biti djece koja će zbog ovog njihovog činjenja, dati sebi razlog da ’proba’?"
152 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 15:21h

NVO „Preporod“ iz Nikšića, koja se godina uspješno bavi problemima zavisnosti, reagovala je povodom najave predstavnika Liberalne partije (LP) da će tražiti legalizaciju tzv.lakih droga, u prvom redu, marihuane.

Oni su apelovali na sve članove Skupštinskog odbora za zdravstvo, poslanike, kao i na sve donosioce odluka, uključujući predsjednike Vlade i Parlamenta, kao i predsjednika države Filipa Vujanovića, koji je i predsjednik Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga, da ulože sve napore da takva ideja ne bude i realizovana.

„Vjerujem da takva inicijativa proizilazi iz totalnog neznanja, a ne iz neke zle namjere. Prije nego li intenziviraju aktivnosti po ovom osnovu, pitao bih gospodu iz LP da li uopšte znaju koje posledice na ljudski organizam ostavlja konzumiranje tzv. lakih droga, da li znaju da je većina heroinskih zavisnika na heroin prešlo upravo sa marihuane i koliko je ljudi u Crnoj Gori u proteklih dvadesetak godina umrlo od posledica zloupotrebe droga“, stoji u reagovanju koje je potpisao izvršni direktor „Preporoda“ Jovan Bulajić.

On je pitao predstavnike LP da li su svjesni koliku su štetu nanijeli što uopšte „otvaraju“ ovu temu, jer se „ovdje šteta mjeri izgubljenim životima“, kao i da li su „spremni da preuzmu odgovornost za to što rade“.

„Da li je predstavnicima LP-a jasno da će biti djece koja će zbog ovog njihovog činjenja, dati sebi razlog da ’proba’? A malo ih je stalo sa probanjem. Da li neko od pokretača ove sulude inicijative ima u porodici nekog ko se upropaštava tzv. lakim drogama, a ako nema, da li bi volio da ima, i da li bi vaspitavali svoju djecu da uzimaju neku tzv. laku drogu. Apelujem na sve kojima slične stvari padaju na pamet, da se ne igraju ljudskim životima i da iz nikakvih kratkoročnih ciljeva ponukanih bilo čime ne čine život bezvrijednim, kada takav nije“, poručili su iz „Preporoda“.

Dr Mitrić protiv

Inicijativu Liberalne partije da se dekriminalizuju lake droge, što bi u krajnjoj instanci dovelo i do njihove legalizacije, psihijatar dr Borislav Mitrić ne podržava.

„Ja sam, kao profesionalac, apsolutno protiv toga“, kazao je Mitrić i naveo da ne postoje lake i teške droge, već da su sve droge teške.

Dekriminalizacija je, dodaje, u nekim zemljama dala rezultate.

„Legalizacija, takozvanih 'lakih droga', dozvoljava se u zemljama kako bi se lakše obavljala kontrola nad ljudima koji su narkomani i da bi se smanjile raznorazne infekcije, defektno i kriminogeno ponašanje“, kazao je Mitrić.

Bonus video: