Herceg Novi: Preduzeće Čistoća u kolapsu, grad prljav

“Cjenovnik koji se nije mijenjao godinama, primjenjivao se selektivno”, tvrdi Baždar
324 pregleda 2 komentar(a)
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.06.2018. 13:35h

Herceg Novi je na pragu glavne turističke sezone, a grad je prljaviji nego ikad. Razlog je, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare , loše rukovođenje javnim preduzećem Čistoća prethodnih godina koje je sada kulminiralo.

“Od 1,6 miliona potraživanja čak je preko 800 hiljada eura nenaplativo, zbog zastarjelosti duga”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Odbora direktora preduzeća Čistoća, Milovan Baždar.

On je objasnio da fizička lica za usluge odvoženja smeća duguju 537 hiljada , a pravna lica 301 hiljadu eura. Baždar jeustvrdio da godinama nije bilo sistemske naplate potraživanja i da od oko 20 hiljada poreskih obveznika,koji su njihovi potencijalni korisnici, u njihovoj evidenciji ih je samo 12 hiljada.

“Cjenovnik koji se nije mijenjao godinama, primjenjivao se selektivno”, tvrdi Baždar. Kao primjer naveo je da je od 26 firmi sa kojima je obnovljen ugovor, do maja naplaćeno 27.000 eura više nego lani u istom period. Najavio je reviziju ugovora.

Vozni park u kome je 20 vozila u prosjeku je star preko 20 godina. Svakog dana, bar jedno vozilo nije u funkciji zbog kvara, a šest - sedam je “jedva u funkciji”.

Od 137 zaposlenih,33 je u administraciji, a 25 je tehnološki višak. Baždar tvrdi da je to posljedica partijskog zapošljavanja i da je znatan broj nestručnog kadra što se odražava I na kvalitet posla I ukupno stanje u preduzeću.

“Posebno je teška situacija u mehaničarskog radionici, gdje nema dovoljno stručnih radnika. Problem je I u rukovodećem kadru”, ističe Baždar.

Zalaže se za eksternu reviziju I sanacioni program. “Potrebna nam je finasijska tehnička I kadrovska konsolidacija”, kaže Baždar.

On je istakao da bi za bolje finkcionisanje preduzeća, što znači I za čistiji grad, trebalo hitno iz opštinske kase, što je I predviđeno planom budžeta za ovu godinu, obezbijediti 150 hiljada eura.

Pripreme za sezonu

Nabavljeno je 50 novih kontejnera, a iz Šavnika je “posuđeno” vozilo za sezonu. Od kredita od 250 hiljada namjeravaju da kupe dva kamiona, od kojih je jedno vozilo koje će moći da se kreće uskim ulicama I Šetalištem.

Niko neće u čistače

Mala plata, prosjek je 210 eura, težak I malo cijenjen posao razlog je što hercegnovskoj Čistoći hronično nedostaju čistači. Stalno zaposlenih je 15, 19 je sezonskih I 15 radnika na određeno radno vrijeme.

“Sezonski radnici su uglavnom iz regiona. Iako imaju obezbiedjen smještaj I ishranu u menzi, ne zadržavaju se dugo”, kaže Baždar.

Bonus video: