Nadležne institucije da obezbijede novac za parkove

Matija Dautović rekao je da u budžetu Ministartsva kulture, nije bilo novca za potrebe izrade projekta sanacije “Njegoševog“ i parka “13. jul”
201 pregleda 0 komentar(a)
Senat, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Senat, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 11.02.2013. 15:20h

Senat Prijestonice odlučio je da se obrati nadležnim institucijama, kako bi se obezbijedio novac za rekonstrukciju i sanaciju parkova u istorijskom jezgru Cetinja.

Na sjednici Senata, savjetnik u kabinetu gradonačelnika Cetinja, Matija Dautović rekao je da u budžetu Ministartsva kulture, koje je nosilac projekta, nije bilo novca za potrebe izrade projekta sanacije “Njegoševog“ i parka “13. jul” zbog čega je projekat kandidovan kod međunarodnih fondova i institucija tj. kod Vlade Republike Slovenije.

I dok on očekuje da će prijestonica u narednih nekoliko dana dobiti odgovor da li su im sredstva odbrena, zamjenica gradonačelnika Ana Nikolić, obavijestila je “senatore” da je potrebno izadvojiti oko 50 hiljada eura za izradu projekta, nakon čega bi on bio kandidovan za kapitalni budžet države.

Savjetnica u Upravi za zaštitu kulturnih dobara Dobrila Vlahović, ističe da je Ministrastvo kulture prepoznalo značaj i ulogu cetinjskih parkova, čemu svjedoči podatak da je projekte njihove revitalizacije uvrstilo u program “Cetinje –Grad kulture 2010-2015”.

Senat je razmatrao i informaciju o aktivnostima Prijestonice na stvaranju uslova za intenzivnije zapošljavanje lokalnog stanovništa

"Cetinjski parkovi imaju dvostruku zaštitu, kao integralni dio Istorijskog jezgra Cetinja, koje posjeduje status kulturnog dobra i kao posebni zastićeni spomenici kulture.

Rekonstrukcija parkova sprovodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, i ta procedura će se bazirati na izradi konzervatorskog projekta usklađenog sa konzervatorskim uslovima i istraživanjima čiji će rezultati dati stručnu ocjenu analize postojeće dokumentacije, analize zatečenog stanja sa predlogom adekvatnih mjera zaštite ali i analize uticaja svih faktora, rizika i prijetnji koji ugrozavaju kulturne vrijednosti cetinjskih parkova", kazala je Vlahović.

Senat je razmatrao i informaciju o aktivnostima Prijestonice na stvaranju uslova za intenzivnije zapošljavanje lokalnog stanovništa, te predstavljena inicijativa za izgradnju novog objekta za potrebe Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš” kao i za budući projekat Centra za kulturu Prijestonice.

U inicijativi koju je uputila direktorica Nacionalne bibliote “Đurđe Crnojević” Jelena Đurović se izmedju ostalog navodi da sadašnji prostor bilioteke “Njegoš” po svojojoj veličini i funkcionalnosti ne odgovara zahtjevima koji se očekuju od savremene biblioteke zbog čega nije moguće razviti usluge i sadržaje treba da ima.

U inicijativi se takođe ukazuje i na potrebu formiranja Centra za kulturu čija bi misija bila aktivno uključivanje svih slojeva stanovništva u edukaciju i konzumiranje kulturnih sadržaja.

Bonus video: