Abazović: Destruktivna politika prema stanovništvu i prirodi Valdanosa

"Valdanos treba da bude park prirode, podvodni arheološki park i najveći maslinjak u regionu"
61 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 15:10h

Ponovna najava Vlade Crne Gore, odnosno Ministrastva održivog razvoja i turizma, da se pripremaju aktivnosti kako bi se biserna uvala Valdanos dala pod dugoročni zakup od 30, odnosno 90 godina, nastavak je destruktivne politike prema, lokalnom stanovništvu, vlasnicima maslinjaka u Valdanosu i prirodi u cjelini, smatra poslanik Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića.

"Vlada dobro zna da zbog njenog nemarnog odnosa, i svojvrsnih malevarzacija koje godinama „kuva“ vezano za tu uvalu, mještani nijesu u mogućnosti da ostvare svoja elementarna ljudska prava, kao što je pravo na privatnu svojinu. Jasno je da je najava novog tendera kojeg treba da raspiše Savjet za privatizaciju, pokušaj da se na mala vrata, pod velom razvojnih projekata i umanjenja uticaja ekonomske krize, Valdanos kao jedinstveni rajski malinjak, stavi u ulogu „žiranta“ pogrešne ekonomske politike i na usluzi raznim (ne)poznatim domaćim i stranim tajkunima", piše u saopštenju Abazovića.

Vlada umjesto da vrati građanima oduzete maslinjake, koji ih logično jedini mogu revitalizovati i na taj način prestane sa diskriminatorskim i nezakonitim odnosom prema građanima, ona i pored opšteg protivljenja mještana, civilnog sektora i političkih partija, ponovo pokušava da izazove bijes i negodovanje domaćeg stanovništva, samtra poslanik Abazović.

Pozitivna Crna Gora poziva na primjenu zakona, i vraćanje maslinjaka stvarnim vlasnicima, kao i pristupanju revitalizacije maslinjaka, plaže i zelenila na tom području.

"Valdanos ne treba biti nikakav betonski kompleks, već ono što je oduvijek bio - park prirode, podvodni arheološki park i najveći maslinjak u regionu sa preko 18 hiljada stabala maslina koji godinama propadaju. Najave ovakvih nakaradnih tendera su osuđene na propast, , a pravosudni organi takođe imaju dosta posla da saopšte da li je bilo zloupotreba od strane državnih funkcionera, konkretno bivšeg i sadašnjeg potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, protiv koga su aktivisti civilnog sektora podnijeli krivičnu prijavu još u prošlom privatizacionom procesu", navodi se u saopštenju.

Pozitivna Crna Gora poziva sve mještane, vlasnike kao i aktere političkog, civilnog i medijskog sektora da se zajednički suprotsave lošim namjerama Vlade i na taj način ponovo po ko zna koji put upute jasnu poruku da građani Ulcinja stoje čvrsto na odbrani poštovanja zakona, tradicije, kuture, kao i odbrane svog dostojanstva.

Galerija

Bonus video: