Zdravstveni centri umjesto bolnica, Liberali traže legalizaciju marihuane

Poslanički klub Liberalne partije uskoro će predložiti dekriminalizaciju upotrebe lakih droga
41 komentar(a)
marihuana, plantaža marihuane u Denveru, Foto: Beta/AP
marihuana, plantaža marihuane u Denveru, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2013. 13:57h

Skupštinski Odbor za zdravstvo rad i socijalno staranje dao je "zeleno svijetlo" izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se kao ustanove uvode zdravstveni centri, umjesto dosadašnjih bolnica i domova zdravlja.

Rezerve prema novoj organizaciji imao je poslanik SDP-a Izet Bralić, koji je kazao da se nada da će domovi zdravlja i dalje pružati iste usluge.

"Nadam se da se neke ingerencije na primarnom nivou neće ugasiti zbog formiranja medicinskih centara", kazao je on.

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović odgovorio je da će formirnanjem novih institucija pacijenti samo dobiti, te da će ubuduće imati i specijaliste u svojim domovina zdravlja.

Na taj način bi Crna Gora, po ugledu na evropske države, išla u proces legalizacije lakih droga, u prvom redu marihuane. Predložićemo da se za njihovo korišćenje ne odgovara krivično, već prekršajno

Poslanica DPS-a Zorica Kovačević kazala je da će novim zakonskim rješenjima pacijenti dobiti kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, upravo zbog mobilnosti medicinskih radnika.

"Ništa se ne mijenja u funkcionisanju domova zdravlja", rekla je ona.

Genci Nimanbegu iz Force kazao je da će zdravstvena zaštita građana Ulcinja biti ugrožena ukoliko taj grad bude dio centra sa Barom.

Iz Ministarstva zdravlja je ponovljeno da će pacijenti imati sve usluge koje su imali do sada, s tim da će dobiti dostupnu specijalističku djelatnost.

Na odboru su se mogle čuti i pohvale poslanika za ukidanje upravnih odbora u zdravstvenim ustanovama. Po tom osnovu, kako se procjenjuje, moguće su uštede od oko 400.000 eura.

"Upravni odbori su bili mjesta gdje se širio nepotizam i svi postavljali svoje", rekao je Bralić.

Sličnog stava je i Janko Vučinić iz Demokratskog fronta, koji je kazao da je takvo rješenje trebalo donijeti i ranije.

Odbor je podržao i izmjene i dopune Zakona o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica, kojima se proširuju njihova prava i zaštita.

Poslanici su podržali i izmjene i dopune Zakona o sprječavanju zlouppotreba droga, kojim se precizira korišćenje ljekova koji posjeduju psihoaktivne supstance, a kontrolu u tom dijelu ubuduće će raditi policija.

Andrija Popović iz Liberalne partije je kazao da će njegov poslanički klub uskoro predložiti dekriminalizaciju upotrebe lakih droga.

"Na taj način bi Crna Gora, po ugledu na evropske države, išla u proces legalizacije lakih droga, u prvom redu marihuane. Predložićemo da se za njihovo korišćenje ne odgovara krivično, već prekršajno", objasnio je on.

Bonus video: