U Budvi proslavljen dolazak kineske Nove godine

Kinezi dočekom svoje godine slave dolazak proljeća i obnovu energije svih živih bića
105 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 11:29h

Nesvakidašnjim programom, kojim je predstavljena kultura i tradicija, jedne od najmnogoljudnijih zemlja svijeta, sinoć je u elitnom bečićkom hotelu “Splendid” obilježena, prvi put u Crnoj Gori, kineska Nova godina.

Dočeku nove godine, koji su organizovali doček organizuju Opština Budva, Ambasada Republike Kine,”Mercur system” Budva i Turistička organizacija Budve, prisustovale su brojne zvanice visoke domaće zvanice, iz javnog, političkog i kulturnog života Crne Gore, među kojima i predsjnik Filip Vujanović.

Navodeći da se kinseska nova godina obilježeva već četiri milenijuma, ambasador NR Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin je kazao da je riječ o proljećnom prazniku koji simboličpno označava novu šansu.

"Nova godina počinje, a priroda ponovo oživljava, ljudi su puni nade za mirom, spokojstvom, bogatijom žetvom i boljim životom u godini koja slijedi, kazao je Ži Žaolin.

Uz napomenu da je je jedan od kvaliteta Crne Gore njegovanje različitosti i multietničnosti, kao jedne od najvećih vrijednosti, gradonačelnik budve lazar rađenović je istakao da je Budva kao turistički grad posebno to njegovala, a njeno stnovništvo uvijek imalo želju da upozna ljude iz drugih krajeva svijeta.

Velika kongresna sala “Splendida” bila je mala da primi sve zvanice, a u programu je učestvovalo 16 kinekskih umjetnika.

Na programu se našla i tradicionalna igra „Lavlja igra“, koju su izveli kineski umjetnici. Izveden je i odlokmak iz čuvene pekinške opere „Obilazak kasarne“ , a nezzaobilazan performans je bio i mačevanje

Gosti su imlai priliku i da čuju poznatog kineskog umjetnika Dong Yapinga, direktora pozorišta pekinške opere u Njemačkoj koji je svirao na tradicionalnom instrumentu erhi, dok se na instrumentu ,,Pi pa“, publici predstavila Chen Yuqing. Na kraju programa, prikazana je tradicionalna i sadašnja nošnja kineskih žena.

U okviru obilježavanja kinske Nove godine, u u Modernoj galeriji u Starom gradu otvorena je izložba grafika kineskih umjetnika, koja će trajati do 25.februara

Galerija

Bonus video: