Spaljen Fine Mondo: Kriv i zbog avenije koja će srušiti pola Tivta

tužilac Slavnog suda komunitadi lastovske ga je između ostaloga, optužio i što je narod “grdno prevario – rekao si da će nas đavo sve ponijet, a mi evo još perjamo”
122 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 16:49h

Uprkos lošem vremenu, kiši i hladnoći, skoro hiljadu ljudi i stotinjak maštovitih maski, okupilo se u Donjoj Lastvi kod Tivta na tradicionalnom “Lastovskom krnevalu”, najvećoj karnevalskoj manifestaciji na Tivatskoj rivijeri koja je ove godine kao lajt-motiv imala smak svijeta, prognoziran i očekivan za 21.decembar 2012.

Stoga se i ovogodišnji karneval zvao Fine Mondo (Smak Svijeta) a tužilac Slavnog suda komunitadi lastovske ga je izmedju ostaloga, optužio i što je narod “grdno prevario – rekao si da će nas đavo sve ponijet, a mi evo još perjamo”.

“Bolje da si nas ponio nego što sve trpimo i opet mučimo. Bili smo spravljeni za partencu – pršute smo pojeli, damižane popili, portafoje ispraznili, sa svojtomiI susjedima se pomirili” istakao je tužilac nabrajajući sva nepočinstva karnevala Fine Monda kojemu je izmedju ostaloga na teret stavljeno i to “što su nam računi od letrike mali, pa moramo ugrađivat kolektore na Sunce, što su nam putevi popravljeni pa nemamo đe izbucati gume, što je izgrađena nova sala za klizanje na Trgu magnolija, pa je ovo klizalište već dobilo vjernu klijentalu sa adresom u Risan, šro smo smak svijeta čekali u Gornju Lastvu a on je gore odavna pasao, te što kazne u prometu ne plaćaju oni što skupa auta voze”.

“Sve što vas grize njemu ste pribokali, jerbo jedni drugima ne možete u oči pogledat. Od smaka svijeta nas je on spasio, život produžio, iz dugova izvadio i blagostanjem nagradio, a vi njemu ovako….” pokušao je svog klijenta Fine Monda odbraniti advokat, ali je predsjednik suda bio neumoljiv i “bez imalo krijance” je karnevala lastovskoga Fine Monda osudio na smrt spaljivanjem.

Prije nego što je uz zvuke “marće funebre” koju mu je odsvirala Gradska muzika Tivat i uz pratnju maski i mažoretki, ispraćen na smaknuće do pristaništa ispred crkve Svetog Roka, karneval Fine Mondo je posredstvom svog advokata, adekvatno kroz testament “nagradio” svakoga ko se u prošloj godini “istakao” kako u Lastvi i Tivtu, tako i u cijeloj državi.

“Opštini Tivat ostavljam zaobilaznicu ispod mora da ne ostanemo bez obora. “Morskome dobru” ostavljam bjanko građevinske dozvole da se na svaku seku vila napravi, Agenciji za privatizaciju ostavljam policijske lisice da nam novi investitori ne bi bježali kao ovi do sad, Katastru ostavljam novu kartu uvale Pržno kako bi se radovi nastavili, a Mjesnoj zajednici klupe, ploče, sijalice i baštovana da uredi rivu od Svetga Roka do Ponte Seljanovo” poručio je karneval Fine Mondo. Naglasio je i da zadovoljan ide na lomaču “da više ne srijećem ove projektante od avenije, što su im njihove kuće u Čačak lepše i bolje nego naše u Tivat, Seljanovo i u Lastvu, pa svoje čuvaju, a naše ruše.”

“Što misle da je lakše napravit aveniju kroz grad, da svi kamioni, autobusi i bageri prođu kroz centar i ostave smrad od auspuha, nego zaobilaznicu kroz nedođiju, da prodamo još koji plac i učinimo dobro i sebi i Općini i građevinarima. Projektantima koji se razumiju u turizam toliko da i ono malo plaža što imamo misle da treba pretvorit u aveniju, da turisti brže prolete kroz naše mjesto jer ni postrojeći hoteli neće imati svoj parking. Pozdravljam i onoga bivšega ministra od saobraćaja što nam je prije 15 godina obećao most na Verige, da ne moramo gradit aveniju-parking za sve koji će još čekati na cataru” poručio je Fine Mondo prije nego što ga je “biskup” monsinjor Krsto-Kiko Smodlaka lično kamionom odvezao do lomače.

Nakon spaljivanja karnevala na lastovskoj rivi, fešta je nastavljena velikim maskenbalom u hotelu “Kamelija” gdje je goste zabavljala Edita Slaby Brkan. Uspješan organizator ovogodišnjeg “Lastovskog krnevala”, manifestacije koja ima tradiciju dužu od 100 godina, bila je NVO “Harlekin” iz Donje Lastve uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Galerija

Bonus video: