Sajam suvenira u Delti: Figure od drveta, gline i srebra od 6 do 90 eura

Osamdesetak učesnika, među kojima je pored domaćih bilo i proizvođača iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, su posjetiocima izložili proizvode
324 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 19:11h

Proizvođači suvenira, umjetnina i drugih rukotvorina predstavili su u šoping molu Delta siti svoje radove u okviru desetog, jubilarnog Sajma suvenira.

Osamdesetak učesnika, među kojima je pored domaćih bilo i proizvođača iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, su posjetiocima izložili proizvode od drveta, gline, srebra i drugih materijala.

Promovišući crnogorske suvenire, kao neizostavan dio turističke ponude, na sajmu je svoje ukrasne, ručno rađene predmete od drveta izložio Kolašinac Dragoje - Njaro Mašković.

On se izradom unikata od drveta bavi od djetinjstva, a posebna specijalnost su mu razne zdjele za voće.

"Živjeti na planini, a ne baviti se obradom drveta, je nemoguće", smatra Mašković.

Svoje proizvode juče je prodavao po cijeni od pet do pedeset eura, ali nije pretjerano zadovoljan potražnjom među domaćim kupcima.

"Van naše zemlje je potražnja velika, ali da bi se suveniri izvezli, potrebno je obezbijediti papir biohemijske analize drveta. To je veoma skupo", kazao je Mašković.

Predstavnik cetinjske firme "Mont suvenir", Ivan Marković, kazao je da se firma bazirala na proizvodnji suvenira od reljefne keramike i od polirezinskog materijala.

"Pravimo šolje, čaše, krigle, flaše za ulje, tanjire, kašike, magnete, vodene kugle, tale sa gravurama brodića i slično. Cijene su od jednog eura, koliko košta magnet, pa do četiri, pet eura, koliko treba izdvojiti za najskuplji tanjir", rekao je Marković.

On je zadovoljan prodajom suvenira, koje izlaže na sajmovima i prodaje na štandovima tokom ljetnjih mjeseci.

Ručno rađene proizvode od pijeska sa crnogorskih plaža na sajmu je izložio Predrag Radović iz Herceg – Novog. Od neobičnog materijala, on pravi flaše i postolja sa slikama raznih motiva.

"Već četiri godine se bavim ovim poslom. Ideju sam dobio radeći kod ovih "novokomponovanih" privatnika", kazao je kroz smijeh Radović.

Na njegovom štandu se, kako je rekao, mogu naći "crnogorski proizvodi sa kineskim cijenama", pa je najjeftiniji suvenir koštao 50 centi.

"Potražnja je velika, s obzirom na cijenu. Najviše se kupuju ikonice od 50 centi i flaše, koje su po euro. Velika je kriza, pa je narodu teško dati i pola eura za suvenir", smatra Radović.

Predstavnica kotorske firme "Forteca" Ivana Vučković kazala je da su na sajmu izložili majice i drugu garderobu sa raznim printovima i motivima, koje prodavaju po cijeni od četiri do sedam eura.

"Na tržištu postojimo već tri godine i već imamo stalne kupce. Svoje proizvode najbolje plasiramo na primorju", navela je Vučković.

Moskovljanka Olga Sedotova, koja već pet godina živi u Budvi, izložila je suvenire, pravljene od gline.

"Ove godine sam počela da radim sa srebrom, a napravila sam i prve maske za maskenbal. Cijene suvenira su od šest, pa do 90 eura, koliko košta ručno rađen komplet minđuša i priveska od srebra", kazala je Sedotova.

Manifestacija se završava sjutra u 20 časova.

Posjetioci sajma su juče mogli kupiti i preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, koje je izložila Milanka Batinić iz Bosne i Hercegovine.

"Prodajem kreme, meleme, tinkture, losione za kosu, kreme protiv bora, vitaminske kreme. Sve je organske proizvodnje. Imamo svoje pčelinjake i plantažni uzgoj bilja, kojeg nema na području Romanije. Bilje kojeg ima na Romaniji, beremo sa planine", pojasnila je Batinić.

Najskuplji proizvod na njenom štandu bila je tegla meda, za koju je trebalo izdvojiti deset eura.

Galerija

Bonus video: