Velika Bokeška fešta u Bijeloj

Najveće interesovanje posjetioci koji su došli iz cijele Boke, pokazali su za Sajam maslina i vina, koji se održava u sklopu Fešte u Doma kulture
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 15:31h

Uz prigodan program jutros je u Bijeloj organizovana Velika Bokeška fešta koja se održava peti put u sklopu Praznika mimoze.

„Fešta ima za cilj obogaćivanje turističke ponude Herceg Novog, Boke i Crne Gore“, a u nju su utkane prepoznatljive vrijednosti Bijele, od kojih su neke pomalo zaboravljene”, kazao je pozdravljajući goste Nikola Svilanović predsjednik organizacionog odbora manifestacije.

Najveće interesovanje posjetioci koji su došli iz cijele Boke, pokazali su za Sajam maslina i vina, koji se održava u sklopu Fešte u Doma kulture i na kome je maslinovo ulje, masline, vino, med, drenjine i ljekovite trave, izložilo 50 proizvođača.

Vesna Đukić izvršna direktorica maslinarskog društva Boka kome je povjerena organizacija, kazala je da su zadovoljni brojem učesnika, ali i posjetom Sajmu. “Nastojaćemo da ubuduće obezbijedimo bolje uslove i da proširimo sadržaje”, najavila je Đukić.

Andrija Vilov iz Mojdeža član član Udruženja maslinara Boke i Udruženja poljporivrednika Herceg Novog učestvuje na ovoj i sličnim manifestacijama godinama. Na svom imaju u selu u zaleđu Herceg Novom sada ima 40-tak sadnica maslina , ali ih je prije desetak godina imao mnogo više.

Zbog klizišta u selu, kada je stradalo dvadesetak kuća, mostovi, putevi, električni vodovi i druga infrastruktura, Vilov je ostao bez kuće i dijela imanja. Tada su stradala i mnoga stabla masline.

Osim maslinovog ulja i maslina Vilov je na štandu izložio i domaću lozu i vino Vranac,mandarine i grožđe ostavljeno u rakiji prije više od deset godina. Iako rod maslina ove godine nije bio veliki, Vilov ističe da je bio kvalitetan.

Na štandu Sabrije Barjaktarevića iz Bara-Pećurica posjetioci su mogli da probaju domaću maslinu žuticu priporemljenu na desetak načina-tučena, soljenu, iz salamure i maslinovo ulje.

Boro Šatić iz Bara učestvuje na Sajmu ma slina i vina svake godine, ali i na drugim sličnim mnifestacijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Italiji. Na njegovom štandu bili su izloženi kolači od masline čiji je recept porodična tajna, kao što je i tajna sos Šalta koji u porodici pripremaju već 200 godina.

Sastojci pikantnog sosa su crna maslina sa šest priloga koji dobro ide uz kuvanu ribu, paštu, ali prija i namazan na hljeb. “Odlično se slaže sa vinom, jer je u njemu jedna trava koja ublažava dejstvo alkohola, što vam omogućuje da popijete više vina, objašnjava Šatić.

Kaže i da je cijena u skladu sa kvalitetom, ali s obzirom na našu kupovnu moć, svjestan je i da je visoka za prosječnog kupca.

Porodica Keković iz Sutomora predstavila se suvenirima od maslinovog drveta. Arhitektica Vlasta Mandić koja je u javnosti poznata i kao kulinarski stručnjak kaže da je za pohvalu inicijativa Bijeljana da organizuju Sajam masline i vina i da je manifestacija iz godine u godinu sve bolja.

Ona poručuje država mora podržati, a poljoprivrednici se više posvetiti uzgoju masline koju u Boki smataju i svetom biljkom.

“Moramo se više okrenuti uzgoju maslini i sadnji novih maslinjaka, prvenstveno iz zdravstvenih razloga, jer nam i medicina daje argumenete koliko je korisna”, kazala je Mandić uz opasku da njena porodicna ima sopstveni maslinjak, a da ona za kulinarske specijaltitete koristi isključivo maslinovo ulje.

Na Sajmu je promovisan časopis Maslina koji izdaje Slobodna Dalmacija, a najčitaniji je magazin te vrste u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Od idućeg broja imaće 10 strana posvećenih maslinarima i problemima uzgoja maslina u Crnoj Gori, a sradnici će biti i stručnjaci iz Crne Gore.

Na sajmu je organizovano i predavanje o zaštiti maslina , kao i praktična edukacija o rezidbi masline.

U Parku Doma kulture u Bijeloj posadjeno je drvo masline, što je tradicija, ove godine posvećeno Bijeljaninu prof. Savu Laloviću, dugogodišnjem direktoru osnovne škole Orjenski bataljon u Bijeloj. Sajam maslina i vina održava se i sjutra od 9 do 19 sati.

Galerija

Bonus video: