Brajović: Pregovori sa potencijalnim graditeljima autoputa u završnoj fazi

On je izbjegao odgovor na pitanje novinara šta taksativno nude EIB, tursko-amerčki konrozorcijum Enka - Bektel i kineski investitori
10 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2013. 20:36h

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je juče da su pregovori sa tri najozbiljnija partnera za izgradnju autoputa Podgorica - Mateševo u završnoj fazi i da bi izgradnja te saobraćajnice „u najoptimističkijoj varijanti mogla da počne u drugoj polovini godine”.

On je izbjegao odgovor na pitanje novinara šta taksativno nude Evropska inveticiona banka (EIB), tursko-amerčki konrozorcijum Enka - Bektel i kineski investitori, koje Vlada smatra najozbiljnijim potencijalnim partnerima za realizaciju najkrupnijeg infrastrukturnog projekta u istoriji države.

„Ništa od priče koje se o autoputu čuje već duže vrijeme nije promijenjeno i nije se odustalo od tog projekta. Mi smo počeli izgradnju sa Konstruktorom, u međuvremenu smo vodili mnoge pregovore sa raznim potencijalnim investitorima i u tom smislu su tri najozbiljnija partnera za dalju realizaciju EIB, tursko-američki konzorcijum Enka-Bektel i naši kineski partneri. Priča sa ova tri partnera i te kako je odmakala, mi smo u završnim fazama pregovora. Naravno svima smo korektno rekli da razgovoramo sa svima i da želimo da poboljšamo uslove od kojih su dva najvažnija - najbolja finansijska ponuda i što brži početak realizacije projekta. Prilikom izbora partnera ta dva uslova biće najvažnija“, kazao je Brajović novinarima juče prilikom obilska gradilišta mosta na Port Mileni kod Ulcinja.

On je kazao da je raspoložen za razgovor sa svakim ko je zainteresovan za izgradnju autoputa.

„Svakoga dana razgovaram i primam na razgovor sve zainteresovane, jer ne želim da neko kaže da je imao namjeru da nešto gradi, a mi nijesmo htjeli sa njim da razgovaramo. Razgovarao sam sa poljskim partnerima, sa partnerima iz Velike Britanije, a čekamo zainteresovane iz Indije. Svi koji budu zainteresovani, koji mogu makar jedan segment da učestvuju u poboljšanju ukupne ponude u tom poslu, biće veoma uvaženi od Ministarstva saobraćaja, jer ne želimo ništa da prepustimo slučaju“, kazao je Brajović.

On je ponovio da bi radovi u najoptimističkijoj varijanti mogli da počnu u drugoj polovini godine.

„Mi u Ministarstvu radimo sve da Vladi predložimo odluku i da ona bude zasnovana na najkvalitetnijem mogućem sagledavanju problema sa svih strana“, rekao je ministar.

„Svakoga dana razgovaram i primam na razgovor sve zainteresovane, jer ne želim da neko kaže da je imao namjeru da nešto gradi a mi nijesmo htjeli sa njim da razgovaramo. Razgovarao sam sa poljskim partnerima, sa partnerima iz Velike Britanije, a čekamo zainteresovane iz Indije”, kazao je Brajović

Bonus video: