Crna Gora i Rumunija potpisale memorandum o razumijevanju u oblasti životne sredine

Memorandumom se obezbjeđuje saradnja i podrška Rumunije u sprovođenju politike EU
1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2013. 19:50h

Predstavnici Crne Gore i Rumunije potpisali su danas u Bukureštu Memorandum o razumijevanju između vlada dvije države u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, memorandum su potpisali glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović i državni sekretar u rumunskom Ministarstvu za životnu sredinu i klimatske promjene, Elena Dumitru.

Memorandumom se obezbjeđuje politička i tehnička saradnja i podrška Rumunije u sprovođenju politike Evropske unije (EU) u oblasti zaštite životne sredine, prenošenjem naučnog i tehničkog znanja i iskustva, što će doprinijeti kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima Unije u toj oblasti.

Pejović je, kako je saopšteno, tokom dvodnevne posjete Rumuniji, imao više sastanaka s visokim zvaničnicima zaduženim za evropske poslove, koje je informisao o dosadašnjim rezultatima na evropskom putu Crne Gore i predstavio planove dalje dinamike u pregovaračkom procesu.

Sa ministrom za evropske fondove u Vladi Rumunije Euđenom Todorovićem, Pejović je razgovarao o korištenju kohezijskih fondova, programiranju, monitoringu i evaluaciji, kao i o certifikaciji i plaćanju, a razmijenjena su i iskustva u korištenju evropskih fondova, kao i o uvođenju decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima.

Pejović se sastao i sa državnim sekretarom za evropske poslove i bilateralu Đeorđem Ćambom, koji je, kako se navodi, pohvalio posvećenost i odgovornost Crne Gore u ispunjavanju svih obaveza iz evropske agende i istakao da ona u tom pogledu konstruktivnog partnera EU u regionu.

„Posebno je naglasio da naša država proces proširenja EU održava živim, i ponovio da će Rumunija, kroz brojne programe saradnje, nastaviti da podržava prijateljsku Crnu Goru u ostvarenju evropskih ciljeva“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: