U borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uloženo 37 miliona, rezultata nema

CGO su preporučio formiranje posebne agencije za organizovani kriminal
50 pregleda 9 komentar(a)
CGO, Foto: Savo Prelević
CGO, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2013. 16:16h

Iako je u predhodnih pet godina za borbu protiv organizovanog kriminala iz fondova Evropske unije i crnogorskog budžeta u crnogorske institucije uloženo 37 miliona eura, u praksi se ne vide konkretni rezultati, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje.

Pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje Boris Marić kazao je da u ovom trenutku nikako ne možemo biti zadovoljni rezultatima koje su ostvarili nadležni organi specijaliozovani za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Istraživanje je pokazalo da nadležni organi nijesu transparentni niti aktivni, a posebno se istakla neaktivnost Nacionalne komisije formirane za borbu protiv organizovanog kriminala. Onda ne čudi što i građani, ako ih pitate da li ima vidljivih rezultata, obično kažu da se ništa već godinama ne mijenja”, istakao je Marić.

On je dodao da nevladine organizacije i mediji svakodnevno o tome prave veliku priču.

“Evo i mi iniciramo, govorimo o potrebama, prozivamo, nalazimo dokaze, ali nemamo adekvatan odgovor u reakciji državnih organa. Onda imamo jedan začarani krug da u kontinuitetu u izvještajima imamo zabrinutost Evropske komisije, a sve češće i Evropskog parlamenta", zaključio je Marić.

U Upravu policije uloženo je skoro 26 miliona eura, u Ministarstvo pravde blizu četiri miliona, u Ministarstvo unutrašnjih poslova 3,3 miliona

Iz CGO-a vjeruju da bi formiranje specijalnog suda pokrenulo priču sa mrtve tačke.

“Taj bi sud morao da ima i slučajeve kojima će da se bavi. A da bi došao do slučajeva mora da riješi prethodno pitanje, odnosno da osposobi istražne organe da procesuiraju slučajeve, što je veliki problem naših organa", kazao je Marić.

Iz CGO-a su preporučili da bi trebalo da se formira posebna agencija za organizovani kriminal i korupciju, kako bi se smanjio broj insituticija koje ne obavljaju svoje zadatke na tom polju.

Istraživanje te nevladine organizacije, koje je predstavljeno medijima , obuhvatilo je deset organa, čiji predstavnici učestvuju u radu Nacionalne komisije za sprovođenje strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U Upravu policije uloženo je skoro 26 miliona eura, u Ministarstvo pravde blizu četiri miliona, u Ministarstvo unutrašnjih poslova 3,3 miliona, u Upravu za antikorupcijsku inicijativu 1,93 miliona, u Upravu za sprječavanje pranja novca i finnasiranje terorizma 1,45 miliona, a u Vrhovno državno tužilaštvo 4,29 hiljada eura.

Cilj istraživanja koje je ta NVO sprovela od 17 januara do 6. februara ove godine je, kako su istakli, doprinos podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore i fondova EU.

Iz CGO-a su istakli da se itekako vidi nedostatak političke volje i neadekvatna primjena potrebnih mjera a posebno nedostatak administrativnih kapaciteta nadležnih institucija u borbi protiv pomenutog problema.

Bonus video: