ZZZCG započeo program "Zaposlimo naše"

"Neće se zatvarati tržište rada za strance ali će se zapošljavati samo tamo gdje je neophodno"
100 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 19:35h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore pokrenuo je projekat “Zaposlimo naše” čiji je cilj da na svim sezonskim poslovima, na kojima nije neophodno angažovati strance, priliku za zapošljavanjem dobiju domaći radnci. Iz Zavoda su objasnili da je Projekat, koji je namijenjen nezaposlenima, poslodavcima, studentima i đacima zainteresovanima za sezonski radni angažman, jedan od načina da se ekonomska kriza brže i uspješnije prebrodi i smanji zavisnost od uvoza radnika.

Direktorica ZZZCG, Vukica Jelić, kazala je da će, nakon što je Vlada smanjila kvote za zapošljavanje stranaca, ove godine biti zapošljeno 16 hiljada stranaca.

“Dakle, neće se zatvarati tržište rada za strance ali će se zapošljavati samo tamo gdje je neophodno i gdje zaista nema domaće radne snage ili ne žele da rade takve poslove”, objasnila je ona i podsjetila da je Zavod 2012. godine izdao 20.000 radnih dozvola za strance.

Ona je objasnila da je Program sastavljen iz niza aktivnosti koje su usmjerene na poslodavce, nezaposlene i mlade. Poslodavci svoje potrebe za radnom snagom mogu iskazati tako što će se prijaviti nekoj od jedinica Zavoda, zatim kontaktiranjem svih onih koji su uključeni u program a čiji su brojevi na sajtu ZZZCG ili putem e-mail adrese zzzcg@t-com.me, gdje mogu da iznesu sve svoje primjedbe i sugestije.

"Neće se zatvarati tržište rada za strance ali će se zapošljavati samo tamo gdje je neophodno"

“Želimo da se poslodavci što ranije jave da bi mi imali vremena da pripremimo radnu snagu u skladu sa njihovim potrebama”, kazala je Jelić juče na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program.

Osim poslodavaca, za program se mogu prijaviti i nezaposlena lica, preko svojih savjetodavaca, ali i studenti i đaci, tako što će se javiti nadležnom birou rada ili putem sajta NVO “Tvrđava”. Jelić je objasnila da je cilj Zavoda da nezaposlenim licima pruže znanja i vještine koje su potrebne da bi mogli da rade u sezoni.

“Krajem ovog mjeseca počeće obuke za kuvare konobare, roštiljdžije, pica majstore, barmene sobarice i za sve ono što je potrebno našoj turističkoj privredi”, poručila je Jelić. Ona je objasnila da je riječ o obuci po sistemu “tri plus tri”, koja se sastoji od tromjesečne teorijske obuke kod provajdera, nakon koje je predviđena praksa kod poslodavaca. Time će, nakon šest mjeseci, oni dobiti valjani sertifikat.

Jelić je naglasila da je važno da se što ranije prijave i mladi, kako bi ih iz Zavoda identifikovali i regrutovali. Ona je istakla da je ove godine pripremljena novina za mlade ljude, koji će moći da se osposobe za pomoćne poslove.

Jelić je naglasila da je važno da se što ranije prijave i mladi, kako bi ih iz Zavoda identifikovali i regrutovali

“Gotovo 70 odsto svih radnih mjesta u sezoni su pomoćna radna mjesta gdje mogu da rade ljudi sa malo iskustva i mi mislimo da je tu šansa za mlade. Mi ćemo organizovati programe koji će trajati od dva do četiri dana, organizovaće se vikendom i organizovaće se u svim gradovima Crne Gore”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, svrha programa je da brzo pripremi mlade ljude kako bi oni mogli odmah da počnu da rade.

Jelić je kazala da će Zavod obezbijediti sredstva za prevoz do poslodavaca za sve oni koji su zainteresovani a koji dolaze sa sjevera. Takođe, biće obezbijeđeno i subvencioniranje poslodavaca, pa će svaki poslodavac, koji zaposli mladog čovjeka koji nema iskustva na ovim poslovima, dobiti od 80 do 100 eura za jedan mjesec. Jelić je kazala da je za ovaj program obezbijeđeno 300 000 eura za ovu godinu.

Galerija

Bonus video: