Konjević predao amandman: Ljekari i medicinske sestre da budu državni službenici

Prema njegovom predlogu ljekar subspecijalista bi imao koeficijent 16,43, kao što ga sada imaju rukovodioci vladinih uprava i agencija
68 pregleda 37 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2018. 18:58h

Na predlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji se nalazi na dnevnom redu Skupštine, poslanik SDP-a Raško Konjević predao je amandman koji predviđa da se ljekari i medicinske sestre uvrste u listu “državnih službenika” sa koeficijentima koji bi značili rast zarada medicinskom osoblju za oko 30 odsto.

Prema njegovom predlogu ljekar subspecijalista bi imao koeficijent 16,43, kao što ga sada imaju rukovodioci vladinih uprava i agencija. Koeficijent za ljekara specijalistu bio bi 15,56, koliko sada ima na primjer sekretar Sudskog savjeta, član Komisije za javne nabavke ili zamjenik šefa kabineta predsjednika Vlade. Ljekar opšte prakse imao bi koeficijent 10,81, koliko imaju sekretari ili savjetnici vladinih i skupštinskih komisija. Koeficijent za zvanje visoka medicinska sestra bio bi 9,4, kao kod šefova kabineta ministara ili ovlašćenih inspektora. Medicinska sestra bi imala koeficijent 7, koliko i samostalni savjetnik trećeg stepena u državnoj administraciji.

“Briga o zdravstvenim radnicima i o njihovim primanjima mora biti prioritet za Crnu Goru. Stoga predlažemo navedene izmjene u pravcu poboljšanja materijalnog statusa zdravstvenih radnika i time dajemo doprinos unapređenju zdravstvenog sistema”, naveo je u obrazloženju Konjević. Vladin predlog izmjena predviđa dodavanje nekih zvanja kao što su zamjenik pregovarača za poglavlje u pristupanju EU sa koeficijentom od 19,89, članove komisija za žalbe sa koeficijentom 15,56,... kao i vatrogasac - spasilac za koeficijentom 5,1. Poslanik Bošnjačke stranke predložio je amandman, kojim se tužilačkom savjetu ostavlja mogućnost da za zaposlene u tužilaštvu samostalno određuje dodatke na zaradu. Poslanici DPS-a Branko Čavor i Predrag Sekulić amandmanom predlažu da se za sudije Apelacionog suda koji odlučuju o predmetima organizovanog kriminala i korupcije dodijeli koeficijent 21,62, umjesto 19,89.

Bonus video: