Želite da unesete biciklo u voz: Morate da platite četiri eura

Iz Željezničkog prevoza su kazali da je cijena prevoza bicikla određena putničkom tarifom iz 2008, u dijelu koji se odnosi na prevoz prtljaga, za koji se cijena formira na osnovu težine. Tako je za bicikla sa jednim sjedištem, težine 20 kilograma, formirana cijena od četiri eura
456 pregleda 7 komentar(a)
Biciklista, Foto: Luka Zeković
Biciklista, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2018. 19:06h

Biciklisti još jednu ljetnju sezonu dočekuju razočarani cijenom vozne karte za dvotočkače, koja iznosi četiri eura. Iz Nevladine organizacije Biciklo.me više puta su kazali da je ta cijena previsoka, a prije dvije godine su Željeznici i zvanično uputili zahtjev za izmjene cjenovnika.

“Zbog čestih žalbi biciklista na cijenu za voženje bicikla željeznicom, koja iznosi četiri eura, prije dvije godine smo pokrenuli inicijativu za njeno smanjenje. Zbog personalnih promjena u ŽPCG do danas to nismo uspjeli realizovati. Čeka se izrada nove tarife za koju ne znamo kada će stupiti na snagu”, kazao je „Vijestima“ Dejan Tofčević.

Iz Željezničkog prevoza su kazali da je cijena prevoza bicikla određena putničkom tarifom iz 2008, u dijelu koji se odnosi na prevoz prtljaga, za koji se cijena formira na osnovu težine. Tako je za bicikla sa jednim sjedištem, težine 20 kilograma, formirana cijena od četiri eura.

“Radimo na izradi nove tarife, tako da je u planu i razmatranje cijena prevoza bicikla”, rekao je “Vijestima” Nenad Babić iz ŽPCG.

Ilustrujući koliko je prevoz bicikla, u odnosu na Crnu Goru, povoljniji u drugim zemljama, Tofčević iz udruženja za promociju biciklizma, navodi primjer iz Srbije, gdje putnik za bicikl plaća 100 dinara (manje od jednog eura). U Hrvatskoj, dodaje on, prevoz bicikla na relaciji Zagreb-Rijeka, koji su udaljeni oko 160 km, košta 15 kuna (dva eura).

“Modeli za naplatu prevoza bicikla u drugim evropskim državama su raznoliki - u Njemačkoj je cijena u međugradskom željezničkom prevozu fiksna, i niža nego u Crnoj Gori, ako uzmemo u obzir razliku u životnom standardu. U Danskoj cijena te karte zavisi od razdaljine koju putnik prelazi. U Austriji se prevoz za biciklo naplaćuje u iznosu od 10 odsto od cijene karte za putnika, s tim da je najniža cijena te usluge dva eura. U Velikoj Britaniji je prevoz bicikla vozom u međugradskom prevozu najčešće besplatan. Tako je i u Španiji”, kaže Tofčević.

Iz NVO Biciklo.me, uz niže cijene za njihov prevoz, od ŽPCG očekuju i nabavku posebnih vagona za dvotočkaše, kao i obezbjeđivanje bezbjednog parkinga za bicikle na željezničkim stanicama.

“I nova Simensova studija Smart City Podgorica prepoznaje željeznicu i biziklizam kao energestski efikasne vrste saobraćaja”, navodi Tofčević.

Bonus video: