Bar: Četvoro djece oboljelo od šuge, upravnik i đaci krive uslove u Domu

U Domu učenika u Baru smještena su djeca sa područja cijele Crne Gore koja u tom gradu pohađaju neku od srednjih škola
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 17:29h

Nakon što su kod četiri đaka smještena u Domu učenika „Dušan Marović“ u Baru potvrđeni simptomi šuge, državna Sanitarna inspekcija je, nakon obavljene kontrole objekta, naložila da sva djeca odmah pođu svojim kućama, te da se u zgradi sprovedu neophodne higijenske mjere - dezinfekcija i deratizacija.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja sjutra će obaviti kontrolu Doma učenika.

Dezinfekcija treba da bude završena u narednih 48 sati, kako bi se 50 učenika, koji koriste usluge doma, do nedjelje uveče vratili u Bar i već od ponedjeljka redovno pohađali nastavu.

"U četvrtak u 7.30 časova tri učenice Srednje poljoprivredne škole su mi prijavile da imaju problema sa kožom, uputio sam ih u Dom zdravlja, a oni kod dermatologa u bolnicu. Prije dva dana jedan učenik se žalio na slične probleme i, nakon što je pregledan u Domu zdravlja i bolnici, konstatovana je šuga i on je pošao kući u Bijelo Polje. Dakle, činjenica je da je kod četiri učenika konstatovana šuga. U dogovoru sa Higijensko-epidemiološkom službom i direktorom Srednje poljoprivredne škole donio sam odluku da djeca danas odu kući i da odnesu svoju posteljinu i garderobu, a mi ćemo uraditi dezinfekciju svih prostorija i posteljine koja ostane”, rekao je upravnik doma Aleksandar Milić.

Upravnik Doma Aleksandar Milić, foto: Anto Baković

Tokom posjete ekipe "Vijesti" domu, državna sanitarna inspektorka Igbala Duraković je bila u kontroli objekta, tokom koje je, pored ostalog, naložila da se svoj djeci daju uputstva o neophodnim higijenskim mjerama, kao i da se “mora obezbijediti topla voda na česmama da bi nakon upotrebe toaleta učenici mogli da održavaju higijenu”.

Đaci iz doma kazali su da dio odgovornosti za pojavu šuge snosi i dio njihovih drugova, ali i da uslovi smještaja nijesu sjajni.

"Lično nemam nikakvih problema, imali su ih ove moje drugarice, neki su već otišli kući. Uslovi u domu su solidni, ne baš sjajni, ali, naravno i mi treba da održavamo higijenu i da vodimo računa o svojim sobama. Ponekad nestane tople vode, ali, dobro”, rekla je Jovana Stožinić iz Bijelog Polja.

Đaci iz doma kazali su da dio odgovornosti za pojavu šuge snosi i dio njihovih drugova, ali i da uslovi smještaja nijesu sjajni

Da svi to rade, dodaje, to se ne bi desilo.

"Higijena bi trebalo da bude na većem nivou, nažalost, ima nemarnih po tom pitanju. Što se domskog osoblja tiče, higijeničarka održava higijenu koliko je do nje i to je solidno. Što se tuširanja tiče, u zajedničkim kupatilima nemamo grijanja, pa u zimskim mjesecima moramo da se snalazimo i, da budemo iskreni, nimalo nije zavidna situacija”, kazao je maturant Tihomir Radonjić iz Danilovgrada.

I upravnik priznaje da uslovi u domu nijesu sjajni.

Učenici su smješteni u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i u njima sami održavaju higijenu, dok zajedničke prostorije čisti higijeničarka.

“Osoblje doma svakodnevno obilazi sobe. Ima tu problema, neki đaci uredno drže sobe, drugi manje kvalitetno i mi se borimo da steknu higijenske navike. Što se tiče tople vode, u domu su bojleri uključeni cijeli dan i za tuširanje uvijek ima tople vode. Istina, mi na česmama nemamo toplu vodu”, rekao je Milić.

Četrdeset sedmoro od ukupno 50 učenika, smještenih u domu, pohađa nastavu u Srednjoj poljoprivrednoj školi.

Milić je kazao da je direktor te škole rekao da neće biti problema za učenike iz doma koji će danas izostati sa nastave.

Prenosiva infekcija

Šuga je infekcija kože koju uzrokuje parazit “sarcoptes scabiei”. Prenosi se dugim direktnim kontaktom, spavanjem u istoj posteljini, ali ponekad i indirektno, kontaktom sa garderobom ili posteljinom oboljelog Oboljenju pogoduju loši uslovi življenja - zbijenost, neadekvatna higijena, niska opšta i zdravstvena kultura...

Galerija

Bonus video: