Novi šef, donosi i promjene: Vuksanovićevi kadrovi prvi na udaru

Promjene se očekuju i na nižim pozicijama u Upravi policije, ali i u Područnim jedinicama i ispostavama. Novi šef policije prve kadrovske rezove napraviće u Podgorici i Baru
111 pregleda 9 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2013. 16:51h

S Božidarom Vuksanovićem, odlazećim šefom Uprave policije, iz te institucije otići će i mnogi koje je prije godinu doveo i postavio na odgovorna mjesta.

To ujedno, kako je saopšteno “Vijestima” iz vrha DPS-a, znači da će budući direktor Vladan Joković na iste te pozicije postaviti svoje ljude.

Isti izvor tvrdi da bi sa Jokovićem u policiju među prvima došla Lidija Mijović, koja ga je pratila i kada je odlazio iz ANB-a u Upravu carina. Ona je u martu 2012. smijenjena sa funkcije šefa Uprave za međunarodnu saradnju i specijalnog savjetnika za evropske integracije direktora tajne policije.

U žižu javnosti dospjela je tokom afere prisluškivanja stranih diplomata, a povodom toga Mijović i Joković saslušavani su na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Prema informacijama “Vijesti” iz DPS-a, među prvima će iz policije otići Vuksanovićev dugogodišnji saradnik, aktuelni šef najvažnijeg sektora u Upravi policije Vojislav Marković, koji je na to mjesto došao bez ikakvog policijskog iskustva.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha vladajuće partije kazao je da će tu funkciju najvjerovatnije pokriti Milan Tomić ili Tihomir Gačević.

Tomića je upravo Vuksanović smjenio s mjesta pomoćnika za Sektor kriminalistike. Tomić je tu funkciju obavljao i dok je direktor policije bio Veselin Veljović, a sada je pomoćnik direktora ZIKS-a Miljana Perovića.

Perović je juče kazao da ne zna ništa o tome, dok se Tomić nije javljao na telefon.

Gačević je prije odlaska u ANB bio pomoćnik načelnika CB Podgorica i šef kriminalističke policije. On je u novembru 2012. smijenjen s mjesta načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

Iz dijela opozicije ocijenili su da izvjesni izbor Jokovića na čelo policije, ustvari predstavlja pobjedu ministra pravde Duška Markovića nad bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, u borbi ta navodna dva klana unutar DPS-a

“Vijestima” je u policiji rečeno da je vrlo izvjesno da “kofere” pakuje i rukovodilac Odjeljenja za posebne provjere Dejan Bašanović, kojeg je Vuksanović postavio nakon što je došao na mjesto direktora UP, jer se očekuje da će nova garnitura u vrhu službe dovesti “svog čovjeka” na to veoma bitno mjesto.

Promjene se očekuju i na nižim pozicijama u Upravi policije, ali i u Područnim jedinicama i ispostavama. Isti izvor “Vijesti” kazao je da će novi šef policije prve kadrovske rezove napraviti u Podgorici i Baru, gdje je Vuksanović postavio svoje ljude.

U ponedeljak, kada je zvanično isticao konkurs za direktora Uprave policije Božidar Vuksanović je objelodanio da “iz ličnih razloga” neće predati prijavu za funkciju koju je od decembra 2011. godine obavjao kao vršilac dužnosti.

Na konkurs za šefa policije prijavio se još jedan kandidat, ali njegova prijava neće biti tretirana, jer nije poštovao proceduru

Iako je slovio za jednog od mogućih kandidata Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije, kazao je da neće ponovo konkurisati za tu funkciju.

Iz dijela opozicije ocijenili su da izvjesni izbor Jokovića na čelo policije, ustvari predstavlja pobjedu ministra pravde Duška Markovića nad bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, u borbi ta navodna dva klana unutar DPS-a.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da je Joković smijenjen zbog afere 'listing', tokom koje su bivši premijer Igor Lukšić i Roćen “uspjeli da realizjju svoj interes i tom montiranom aferom, koja još nije rasvijetljena, eliminišu kadrove Duška Markovića Veljovića (Veselina) i Jokovića”.

“Međutim, evo sada veliki povratak Duška Markovića u bezbjednosni sektor", kazao je Medojević.

Javio se još jedan kandidat

Na konkurs za šefa policije prijavio se još jedan kandidat, ali njegova prijava neće biti tretirana, jer nije poštovao proceduru. Taj kandidat, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, prijavu je, umjesto Upravi za kadrove, dostavio MUP-u.

Iako je prijava iz MUP-a proslijeđena Upravi za kadrove, ona neće biti uzeta u obzir prilikom razmatranja.

Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković potvrdila je da je prijava stigla, ali nije mogla da se sjeti imena kandidata. “Nemam tačno informaciju o kome je riječ, ali znam da je on iz policijskih redova.

Mislim da je trenutno službenik MUP-a”, kazala je Vuković. Osim Jokovića, za novog direktora policije prijavio se dugogodišnji policijski funkcioner Zoran Ulama i bivši potpredsjednik Opštine Berane i aktuelni pomoćnik direktora Poreske uprave Radivoje Merdović.

Bonus video: