Usamljeni penzioneri očajni jer ostaju bez pomoći gerontodomaćica

Neizvjestan status gerontodomaćica jer im ugovori, koji su istekli 1. januara, nijesu produženi, nadležni ne znaju hoće li biti novca
338 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 21:14h

Status 29 gerontodomaćica, koliko ih se 2012. brinulo o starim osobama u više crnogorskih opština, i dalje je neizvjestan. Ugovori koje su potpisale istekli su 1. januara, i od tada se ne zna da li će i u kom obimu biti nastavljen projekat "Njega starih lica", koji traje sedam godina.

Projekat pored Zavoda za zapošljavanje, sprovode organizacija Karitas i lokalne samouprave. Iako je iz godine u godinu opadao broj domaćica koje je Zavod za zapošljavanje angažovao za pomoć starim osobama, korisnici se nadaju da će im ova, i te kako potrebna pomoć i dalje biti na usluzi.

Penzioner iz Podgorice dr Milan Andrijašević kazao je da su najranjiviji stanovnici društva ostali bez dragocjene i jedine pomoći u proteklih mjesec dana, oslanjajući se na dobrotu komšija.

On je napomenuo da je riječ o najboljem modelu njege starih lica, jer oni koji nemaju pomoć rodbine, nerado idu u dom za stare, koji im je najčešće posljednja i nužna opcija.

Program "Njega starih lica" traje već sedam godina, a do sada je za posao gerontodomaćice obučeno i zaposleno više od 170 žena

"Jednog dana neko je zvonio na vrata, a to su bile gerontodomaćice, koje su došle po preporuci moje sestre. Tada sam ih primio, i evo šest, sedam godina sam korisnik tog servisa. Od kada su ušle, kuća je oživjela i kao ukućani su mi. Tada su dolazile po dvije, i to dva puta nedjeljno po dva sata", rekao je Andrijašević.

On kao problem vidi to što je relativno mali broj domaćica na veliki broj korisnika, pa je za Podgoricu bilo opredijeljeno svega 17 na 250 penzionera.

Andrijašević je rekao da su vjerovatno finansijski problemi doveli do toga da je iz godine u godinu manji broj angažovanih domaćica: "Ja sam predlagao da mi, korisnici, plaćamo jedan dio. Da recimo oni do 250 eura ne plaćaju ništa, a oni sa većom penzijom da plaćaju po neku cifru, od dva do četiri, pet eura".

Arhiva Vijesti

Nade da će se servis produžiti ne fali ni kod samih gerontodomaćica.

"Bilo bi šteta da se taj servis ukine. Čula sam da je u nekim opštinama taj problem riješen tako što je opština preuzela tu obavezu dok Zavod za zapošljavanje ne obnovi ugovore. Normalno je da se žene koje su godinama radile taj posao boje, ali ja se nadam da će se sve ipak dobro završiti", rekla je srednjovječna Podgoričanka, čiji je identitet poznat redakciji.

Ona je kazala da ni korisnicima nije lako pala vijest o tome da postoji mogućnost da se ukine servis:

"Kada sam rekla jednoj starici da neću raditi od prvog januara, počela je da plače. Iako nemam tu obavezu, ja moje korisnike i dalje obilazim".

Broj gerontodomaćica za pet godina smanjen sa 130 na 29

Program "Njega starih lica" traje već sedam godina, a do sada je za posao gerontodomaćice obučeno i zaposleno više od 170 žena.

“Obuhvatnost nezaposlenih lica ovim programom zavisila je prije svega, od budžetom opredijeljenih sredstava za te namjene, tako da je, u periodu od 2005. do 2013. godine, u program prosječno godišnje uključeno oko 130 lica, ali je do 2010. godine taj obuhvat bio znatno veći. Međutim, znatno smanjenje budžeta u dijelu koji se odnosi na sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ograničio je mogućnost realizacije ovog programa, tako da je u 2011. godini u ovaj program zaposleno 52 lica da bi se u 2012. godini, svelo na 29 lica”, kazali su “Vijestima” iz Zavoda za zapošljavanje.

Radimo na tome da se program nastavi i ove godine

Iz Zavoda za zapošljavanje, koji vodi Vukica Jelić, kazali su da je nastavak programa planiran za narednu godinu, i to Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja i Programom rada Zavoda za 2013. godinu.

Vukica Jelić

"Po sprovođenju aktivnosti na stvaranju uslova za realizaciju planiranih programskih aktivnosti koje su u toku, steći će se uslovi da Vas informišemo o pojedinostima vezanim za ovaj program", saopštili su iz Zavoda, ne precizirajući rokove kada bi se gerontodomaćice mogle vratiti na posao.

Koordinator Karitasa Barske nadbiskupije Marko Đelović kazao je da će se projekat nastaviti, ali da će obim posla zavisiti od novca koji za realizaciju projekta obezbijede partneri.

"Naša očekivanja su da će se projekat nastaviti u istom obimu kao u prethodnoj godini. U nekim opštinama ugovori o realizaciji projekta za 2013. godinu su već potpisani, dok se za druge opštine očekuje da se to uradi vrlo brzo", kazao je on.

Đelović je rekao da je tokom prošle godine projekat Kućne njege realizovan u Podgorici, Baru, Cetinju, Nikšiću, Danilovgradu i Ulcinju.

Galerija

Bonus video: