Investitor golf terena Budvi prijeti tužbom

Dumortije je uputio obavijest Opštini Budva da ih namjerava tužiti za povraćaj gotovo milion i po eura, koje je avansno platio na ime komunalija
51 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 19:38h

Belgijski počasni konzul u Crnoj Gori, biznismen Žan Luk Dumortije, koji planira gradnju prvog golf terena sa 18 rupa u Crnoj Gori, na brdu Spas iznad Budve, uputio je obavijest Opštini Budva da ih namjerava tužiti za povraćaj gotovo milion i po eura, koje je avansno platio na ime komunalija.

To je „Vijestima“ nezvanično potvrđeno, jer niko juče ni u njegovoj kompaniji R.E.B., niti u opštini, nije htio da komentariše iznenadno zahlađenje odnosa. Obavijest o tužbi stigla je na adresu lokalne uprave, a konzul, kako saznajemo, traži da mu se vrati novac koji je uplatio na osnovu ugovora o avansnom plaćanju komunalija prije šest godina.

Lokalna uprava je taj novac dijelom potrošila i za organizovanje velikih muzičkih i sportskih spektakla, koncerta Rolingstonsa i Madone, te trku glisera, popularne „Formule I“ na moru, održanih 2007. i 2008. na Jazu i u akvatorijumu ostrva Sveti Nikola.

Ostaje još nejasno da li sve ovo može dovesti do toga da se Belgijanac povuče iz projekta gradnje golf terena nakon sedam godina. Kap koja je prelila čašu, kako je „Vijestima“ rečeno, odugovlačenje je oko prenosa 30 hektara opštinske zemlje u zajedničku firmu, odnosno nove procjene vrijednosti te nepokretnosti. Zbog toga je odluka sa minulog skupštinskog zasjedanja skinuta sa dnevnog reda lokalnog parlamenta

Nakon što je prije mjesec i po Vlada dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310.000 kvadrata, „unese kao kapital u firmu, „Montenegro Golf Course“, zajedničko društvo koje su prije više od pola godine osnovali opštinsko preduzeće „Budva holding“ i kompnija R.E.B., tu odluku je trebalo da verifikuje lokalni parlament. Opština Budva ima 15 odsto akcija, a ostatak belgijska strana.

Međutim, Skupštini opštine je dostavljeno da to zemljište vrijedi više od 30 miliona eura, što je procjena urađena za vrijeme tržišnog buma. To je bilo neprihvatljivo za Belgijanca. Primjera radi, državno zemljište koje je na Luštici ustupljeno Oraskomu, isto za potrebe izgradnje golf terena, procijenjeno je 50 puta manje.

Odugovlačenje oko nove procjene, koja je preduslov da se opštinsko zemljište unese u novu firmu koja bi podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, bio je razlog da Dumortije najavi tužbu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom septembra prošle godine izdalo urbanističko-tehničke uslove za pripremu tehničke dokumentacije za gradnju golf terena na ukupnoj površini od 45.29 hektara i pratećih hotelskih sadržaja.

Iz Opštine su juče “Vijestima” kazali da sve rade kako bi što prije započela kapitalna investicija.

Dumortije gazda na 800.000 kvadrata

Dumortije je prije sedam godina kupio zemnljišni kompleks na brdu Spas od gotovo 80 hektara, koji je upisan na nekoliko njegovih povezanih firmi. Prema centralnom registru Privrednog suda, Dumortije ima nekoliko kompanija čiji je osnivač. Firma R.E.B., je upravo jedna od njih.

Tu firmu osnovala je kompanija DOO “Hill Spas-Budva”, čiji je ovlašćeni zastupnik Dumortije, a na koju je u katastarskoj evidenciji uknjiženo ukupno 790.591 kvadrat zemljišnog kompleksa na Spasu. Firmu “Hill Spas-Budva”, osnovala je kompanija za razvoj projekata u vezi s nekretninama i turizmom “HSB", koja je sa Opštinom ušla u zajednički posao.

Mještani preko suda vratili zemlju

Izgradnja golf terena na brdu Spas dovedena je u pitanje i još iz jednog razloga. Starosjedilačke porodice iz sela Seoce, poslije punih šest godina sudskog procesa dokazale su da je 100.000 kvadrata, koje je od njihovog saplemenika kupio Dumortije na brdu Spas, njihova imovina.

Maratonski sudski spor okončan je dijelom u junu prošle godine, kada je kotorski Osnovni sud donio presudu da se porodici Janović vrati 60.000 kvadrata, a porodicama Teodorović i Marković 18.000 kvadrata.

Treći sudski spor za 18.000 kvadrata, koji vodi porodica Marinović, pri kraju je i očekuje se ista presuda. Upravo na tih deset hektara planirana je gradnja golf terena. Sud je u presudi naložio da se oni upišu kao vlasnici, što ni nakon pola godine budvanski katastar nije uradio.

Galerija

Bonus video: