Vlada šalje Briselu plan rada za poglavlje 23

Akcioni plan zapravo sadrži informacije o tome na koji način će Crna Gora u tim oblastima ispunjavati zahtjeve EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 20:33h

Vlada će sljedeće sedmice poslati Evropskoj komisiji Akcioni plan za poglavlje 23 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na obaveze države u oblasti pravosuđa, antikorupcije i ljudskih prava, najavila je šefica radne grupe i pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević.

Akcioni plan zapravo sadrži informacije o tome na koji način će Crna Gora u tim oblastima ispunjavati zahtjeve EU. Za sva poglavlja o kojima će Crna Gora pregovarati sa EU pisaće se akcioni planovi (AP), koji će sadržati rokove i modele po kojima će se realizovati uglavnom preporuke koje je EK dala u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2012.

“Nakon što nam iz EK vrate Akcioni plan sa njihovim sugestijama, mi ćemo dorađivati mjere po njihovim uputstvima i proslijediti ih Vladi. Nakon toga će AP na uvid dobiti države članice EU, koje takođe treba da daju zeleno svjetlo. EK očekuje da se do kraja septembra zaokruži pisanje akcionih planova, na osnovu kojih će se ono što smo dužni da sprovedemo u praksi oročiti na period od tri do pet godina”, rekla je Lakočević “Vijestima”.

Lakočević je saopštila da im je na izradi dokumenata ponuđena i ekspertska pomoć stručnjaka iz EK. Ona smatra da zacrtani ciljevi neće biti složeni zadaci jer je i do sada dosta posla završeno: “Crna Gora na samom početku ima dobru poziciju. EU sve više mijenja kriterijume i prilagođava ih onome što je zaista realno da država članica može da ostvari tokom pridruživanja. Ono što može biti problem za nas je finansijski aspekt zbog sveukupne ekonomske situacije jer za svaku mjerutreba i novac".

Prema riječima Lakočevićeve, obaveze koje Crnu Goru čekaju u okviru poglavlja 23, što se tiče pravosuđa, jesu da se obezbijedi njegova nezavisnost, efikasnost, odgovornost i profesionalizam: “To podrazumijeva dalje jačanje nezavisnosti, odgovornost sudija, stručnost i njihovu profesionalnost u radu. Prva u tom setu mjera je obaveza promjene Ustava nakon čega će nužno biti da mijenjamo zakone i podzakonske akte, posebno onih koji se odnose na tužilaštvo i sudstvo da bi bili usklađeni sa novim propisima”.

Prema njenin riječima, u oblasti korupcije akcenat je i dalje na prevenciji kroz nadzor i sprovođenje zakona o konfliktu interesa, finansiranju političkih partija, dijela propisa koji se odnose na postupke javnih nabavki. Potenciraće se i efikasni sudski postupci u slučajevima gdje postoji sumnja u korupciju.

Radna grupa na čijem je čelu broji 48 članova, a Lakočević kaže da će taj broj najvjerovatnije biti uskoro smanjen.

Uvažili smo većinu predloga iz NVO

Lakočević je istakla da su u radnoj grupi i predstavnici nevladinih organizacija koji su određeni za koordinatore, odnosno nosioce posla za pojedine preporuke: “Mi smo uvažili većinu predloga koje je civilni sektor preko predstavnika u radnoj grupi kandidovao, a za koje smo procijenili da su korisna rješenja u realizaciji mjera”.

Tokom narednih mjeseci radna grupa za poglavlje 23 će imati dosta posla i u oblasti ljudskih prava.

“I dalje će se raditi na sprečavanju torture i mučenja, slobodi medija, zaštiti ličnih podataka, antidiskriminaciji kao i na rješavanju problema raseljenih lica”, rekla je Lakočević.

Galerija

Bonus video: