Pruga Nikšić - Podgorica još radi probno

U sređenim državama prvo se sve završi, pa se odrede timovi stručnjaka koji, ako je sve urađeno kako treba, stave svoj potpis na tehnički prijem
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 10:16h

Pruga Podgorica – Nikšić, koja je nakon više od šest godina sređivanja puštena u saobraćaj prvog oktobra prošle godine, neće u dogledno vrijeme dobiti upotrebu dozvolu jer su neki poslovi koji prethode tome tek na pola, a drugi nijesu ni započeti.

Prema informaciji „Vijesti“ od sagovornika upućenih u realizaciju ovog projekta, tehnički pregled građevinskih radova i peglanje propusta na terenu je u toku. Na drugoj strani, pregled elektronike neće skoro jer još nije formirana komisija koja treba da utvrdi je li sve urađeno kako treba. I pored toga prugom, koja nema upotrebnu dozovolu, svakodnevno krstare vozovi i to na osnovu potpisa jednog čovjeka.

U Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) kažu da je Ministarstvo saobraćaja izdalo rješenje na osnovu kojeg je pruga puštena u probni rad. „Rješenje br. 08-1-3677/3 od 28. septembra 2012. izdato je do strane glavnog inspektora za željeznički saobraćaj Radomira Kneževića i ispostavljeno je na osnovu potrebne dokumentacije za puštanje pruge u probni rad a to je izvještaj tehničkog pregleda iz septembra 2012. godine koji je uradio Institut za građevinarstvo, po rješenju Ministarstva održivog razvoja“, piše u odgovoru ŽICG na pitanje “Vijesti”.

Proizilazi da je Ministarstvo saobraćaja izdalo rješenje za puštanje u probni rad, na temelju rješenja glavnog inspektora, a on na osnovu tehničkog pregleda (koji je sada u toku) po rješenju drugog Ministarstva (održivog razvoja).

Izdate upotrebne dozvole, kako je objašnjeno iz Ministarstva održivog razvoja, odnose se na elektropostrojenja, kontaktnu mrežu na pruzi, lokalno upravljanje pogonima u stanicama Spuž i Danilovgrad i neke druge radove iz elektrostruke. To su, ipak, samo “djelovi” konačne upotrebne dozvole za koju će trebati još dosta.

U sređenim državama prvo se sve završi, pa se odrede timovi stručnjaka koji, ako je sve urađeno kako treba, stave svoj potpis na tehnički prijem, koji je uslov dobijanja upotrebne dozvole, pa tek onda ide puštanje u saobraćaj. Ovdje je zbog jesenje predizborne žurbe sve išlo obrnutim redom, pa je i glavni inspektor u zadnji čas (posljednji radni dan pred otvaranje) donio rješenje da se pruga otvori, makar i nezavršena i bez upotrebne dozvole. Knežević je izdao rješenje 28. septembra, u petak, a pruga je puštena u saobraćaj prvog oktobra, u ponedjeljak.

Nijesam ja bio dio te priče

Pokušaj da se priča razjasni i dobiju zvanični i jasni odgovori kad će pregled biti završen i kada će se ispuniti uslov za dobijanje upotrebne dozvole, prošao je bez uspjeha i u Ministarstvu održivog razvoja i ŽICG.

Novi predsjednik Odbora direktora ŽICG Rešad Nuhodžić, koji je naslijedio Zariju Franovića, nije odgovorio na pitanja kad će pruga dobiti upotrebnu dozvolu, pošto je tehnički pregled građevinskih radova tek u toku i je li regularno da se projekat, u koji je potrošeno oko 70 miliona eura, tako tretira i pušta u saobraćaj na osnovu potpisa jednog inspektora.

Umjesto jasnog odgovora, on je ponudio uvid u dokumentaciju, tvrdeći da ne želi da da pogrešnu informaciju jer, kako kaže, nije bio dio te priče.

Galerija

Bonus video: