Su Kej Braun: Za vrijeme mog mandata institucije postale odgovornije

Direktorka Misije USAID Suzan Fric,koja je prisustvovala sastanku, pohvalila je partnerstvo sa crnogorskim sudovima
2 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Su Kej Braun, Suzan Fric, Foto: Gov.me
Nebojša Kaluđerović, Su Kej Braun, Suzan Fric, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.02.2013. 14:52h

Ambasadorka SAD-a Su Kej Braun istakla je da je tokom svog dvogodišnjeg mandata u Crnoj Gori postignut veliki uspjeh na polju jačanja odgovornosti svih institucija, a naročito sudstva, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda nakon sastanka sa predsjednicom tog suda vesnom Medenicom.

Dodaje se da je ambasadorka ocijenila izuzetnom saradnju Ambasade SAD i Vrhovnog suda Crne Gore, čije zajedničke aktivnosti su dale odlične rezultate na planu jačanja vladavine prava. Istakla je da će SAD preko svoje Ambasade nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ispunjavanja kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju i NATO.

Direktorka Misije USAID Suzan Fric,koja je prisustvovala sastanku, pohvalila je partnerstvo sa crnogorskim sudovima postignutim kroz "Program efikasnog upravljanja"- unapredjenja sudske uprave i transparentnosti pravosudnih institucija.

“Najavljeno zatvaranje Kancelarije USAID u junu mjesecu direktorka Fric je ocijenila kao dokaz da je Crna Gora ostvarila napredak na putu evroatlanskih integracija, na kojem je reformu sudstva ocijenila kao uspješnu priču. Predsjednica Vrhovnog suda zahvalila se na donacijama koje je Vlada SAD, kroz programe USAID, opredijelila crnogorskoj sudskoj vlasti, istakavši činjenicu da su svi u sudovima svjesni da moraju jačati sopstvene kapacitete na čijim temeljima će se stvarati osnov za dalji napredak sudskog sistema”.

“Zajednički je ocijenjeno da je realizacija "Programa efikasnog upravljanja" doprinjela unapredjenju pravosudnog informacionog sistema kao savremenog sistema elektronskog upravljanja, obradi statističkih podataka i sudskom izvještavanju. Renovirane prostorije Osnovnog suda u Podgorici donacijom USAID prepoznate su kao primjer kako sudovi u Crnoj Gori trebaju da izgledaju, dok je konstatovano da renoviranje Osnovnog suda u Ulcinju teče utvrdjenom dinamikom”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: