Osamnaest dana kasnije: Četiri sela i dalje u mraku

“Neprohodni su svi putevi ka Pivskoj planini. Jedino u naselju nije palo mnogo snijega i tu je prohodnoU udaljenim mjestima šavničke opštine još nije stigla struja
3 komentar(a)
ŠAvnik, Foto: Ivan Petrušić
ŠAvnik, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.02.2013. 10:32h

Mještani uskočkog sela Sirovac u Šavniku samo su u petak, nakon 18 dana, imali struju. Ona je ponovo nestala u subotu, tako da su u šavničkoj opštini od sedam uskočkih sela četiri i dalje u mraku – Sirovac, Krnja Jela, Strug i Malinsko.

„Ekipe Elektrodistribucije su na terenu, postavljaju stubove, zatežu žice. Veliku pomoć pružaju im mještani. Nažalost, novi snijeg, a palo je oko 40 centimetara, zameo je sve što smo očistili, a samo prije dan jedino je neprohodno bilo do Krnje Jele. Sada je skoro sve neprohodno. Otvoreno je put Duži, Dubrovska, Komarnice i Bijele, a mašine su na terenu i čiste preko Mljetička i put Bara“, kazao je predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić.

U Plužinama, kako je kazao Mikonja Đođić iz Službe zaštite i spasavanja, nema problema sa strujom, ali su putevi ponovo neprohodni.

“Neprohodni su svi putevi ka Pivskoj planini. Jedino u naselju nije palo mnogo snijega i tu je prohodno, a po selima je napadalo od 20 do 50 centimetara, tako da je premelo i ono što je već bilo očišćeno“, kazao je Đođić.

U opštini Nikšić u mraku su u dalje pojedina sela na području Banjana i Grahova.

„Ekipe su na području Banjana i pokušavaju da što prije normalizuju situaciju. Bez napajanja su sela Obljaj, Jabuke, Donje i Gornje Dubočke i Cerova glava. Tamo je ukupno 90 potrošača. To područje je i najviše pogođeno nevremenom. Zamijenjeno je 200 dalekovodnih stubova, a skoro isto toliko, za sada, i onih na niskom naponu. Ekipe su u tim selima i daju sve od sebe“, saopštili su iz Elektroprivrede.

U Nikšiću je u toku noći palo dvadesetak centimetara snijega i, kako je rekao potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović, svi putevi u gradu i u prigradskim naseljima su prohodni.

„Čistimo prema Dugi jer su tamo ekipe Elektrodistribucije. Najteže je u Vučjem Dolu, gdje je neprohodno od kada je pao prošli snijeg. Zaista razumijem mještane u kakvoj se nezavidnoj situaciji nalaze, ali opterećenje nam je bilo što smo morali da pratimo ekipe Elektrodistribucije da bi ljudi što prije dobili struju. Zato smo kasnili prema Vučjem Dolu. Nadam se da ćemo i to za dva do tri dana konačno završiti. Do Crkvica je pročišćeno, mada je na nekim prevojima bilo nameta, pa je teže bilo proći“, kazao je Mićunović.

Sa novim snijegom došli stari problemi

Redovno snabdijevanje strujom još nije uspostavljeno na cijelom seoskom području kolašinske opštine. Kako su saopštili iz Elektroprivrede, u rovačko-moračkom kraju struju nema još 20 domaćinstava.

“Situacija na distributivnom nivou na gradskom i seoskom području opštine Kolašin je stabilna. U rovačko-moračkom kraju bez napajanja strujom je još oko 20 aktivnih potrošača. Ekipe intenzivno rade na terenu i nastoje u što kraćem vremenu da otklone kvarove. Otežavajuća okolnost su novi snijeg i neprohodni putevi”, kazali su u PR službi EPCG.

Tek što su, nakon pola mjesaca, otkonjeni kvarovi na elektromreži koja snabdijeva Moraču i Rovca, nevrijeme tokom vikenda uzrokovalo je nove, pa je dio potrošača ponovo u mraku. Kada će biti saniran dalekovod 10 kV Rovca iz EP juče nijesu saopštili.

Bonus video: