Otkriven spomenik Prešernu u Podgorici: Čeferin počasni gost

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je kazao da Prešernov park simbolizuje saradnju Ljubljane i Podgorice, kao i prijateljstvo i dobre diplomatske odnose Crne Gore i Slovenije
815 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2018. 18:51h

Čelnici Podgorice i Slovenije večeras su u Moskovskoj ulici, otkrili spomenik slovenačkom pjesniku France Prešernu i otvorili Prešernov park.

Spomenik i park predstavljaju poklon počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji Vojislava Kovača Glavnom gradu i njenim građanima, na Dan državnosti Slovenije.

Težak je 19 tona i napravljen iz specijalnog bijelog betona, najsavremnijim tehnikama. Uz spomenik su iz Slovenije stigle posebno obrađene klupe, od armiranog betona, kao i česma, koja je sastavni dio ovog parkovsko – spomeničkog kompleksa.

Na spomeniku, čiji je autor priznati arhitekta iz Ljubljane Rok Žnidaršič, su ugravirani Prešernovi stihovi iz sedme strofe pjesme Zdravljica, koji su dio himne Slovenije.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je kazao da Prešernov park simbolizuje saradnju Ljubljane i Podgorice, kao i prijateljstvo i dobre diplomatske odnose Crne Gore i Slovenije.

"Ujedno izražavam poštovanje i zahvalnost našem dragom i uvaženom počasnom konzulu u Sloveniji, Vojislavu Kovaču, za građanski, humani i nesvakidašnji diplomatski potez, koji je doniranjem spomenika Njegošu u Ljubljani i spomenika Prešernu u Podgorici - trajno simbolički označio naše izuzetno dobre političke, ekonomske i kulturne odnose, kako sadašnjim tako i budućim generacijama građana Crne Gore i Slovenije”, istakao je Stijepović.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je kazao da je ovo prostor koji će okupljati mnoge građane Podgorice, koji će se družiti i uživati u parku.

"Moram priznati da je jedina slika koju već 12 godina držim u svojoj kancelariji, slika sa predsjednikom (Milom) Đukanovićem iz 2014.godine kada smo otvorili spomenik Njegošu u Ljubljani, koji danas sa ponosom predstavlja prijateljstvo između Crne Gore i Slovenije", kazao je Janković.

Pored gradonačelnika, spomenik su otkrili i donator i počasni konzul Vojislav Kovač kao i ministri kulture Crne Gore i Slovenije Aleksandar Bogdanović i Anton Peršak.

Uz brojne kulturne i javne poslenike Crne Gore i Slovenije, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača, predsjednik UEFA, Aleksander Čeferin.

Galerija

Bonus video: