Registrovano 14 djece sa stomačnim problemima

"Novootkrivenim slučajevima oboljele djece, uzeti su uzorci stolice na mikrobiološka ispitivanja"
1 komentar(a)
dijete trovanje, dijete salmonela, Foto: Shutterstock
dijete trovanje, dijete salmonela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2013. 18:27h

Institut za javno zadravlje saopštio je da nijesu registrovani novi slučajevi stomačnog obolijevanja djece koja pohađaju Javnu ustanovu “Đina Vrbica", ali je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je još devetoro djece iz tog vrtića imalo stomačne tegobe od 26. do 28 januara.

Navodi se do je do danas registrovano ukupno 14 djece sa stomačnim tegobama.

"Novootkrivenim slučajevima oboljele djece, uzeti su uzorci stolice na mikrobiološka ispitivanja", kaže se u saopštenju.

Laboratorijskim ispitivanjem dobijeni su pozitivni nalazi kod još troje oboljele djece koja pohađaju vrtić "Đina Vrbica", tako da za sada, ukupan broj oboljele djece sa pozitivnim laboratorijskim nalazom na salmonelu, iznosi pet.

"Laboratorijske analize uzetih uzoraka hrane i briseva su još u radu", navode iz Instituta.

Iz Instituta su zamolili roditelje djece koja su imala stomačne tegobe, a nijesu se javili zdravstvenoj službi, da ne šalju djecu u vrtić dok im se ne naprave kontrolni pregledi uzoraka stolice.

"Pojačani epidemiološki nadzor je i dalje u toku do okončanja istraživanja", kaže se u saopštenju.

Tomović: Uradili smo sve što je do nas

Smatramo da smo preduzeli sve potrebne mjere u cilju obezbjeđivanja bezbjednih uslova za boravak djece u vrtiću “Đina Vrbica”, saopštila je direktorica JPU “Đina Vrbica” Nataša Tomović.

Tomović, koja se prvi put obratila javnosti, nakon što je otkrivena salmonela kod mališana, ističe da se u toj ustanovi redovno rade sanitarni pregledi zaposlenih, kvartalno analiza vode te da je u toku januara ove godine izvršena i deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija svih objekata te ustanove.

“Svi zaposleni, a naročito vaspitno i medicinsko osoblje, kao i pomoćno osoblje već je dobilo nalog kako da se ponaša u ovakvim situacijama. Pojačana je pažnja svih zaposlenih, situacija nije alarmantna i mi preduzimamo sve mjere da do toga i ne dođe. Ekipi sa Instituta smo dostavili tražene podatke - evidenciju o prisutnosti djece jaslenog uzrasta, jelovnike, spiskove angažovnog osoblja u toku januara kao i način čuvanja namirnica, recepture za jela koja se pripremaju”, kazala je Tomović.

Ona je rekla da su u toku vanredni sanitarni pregledi zaposlenih i dalje analize da bi se uzročnik infekcije otkrio. “Nakon utvrđivanja činjenica i dobijanja potpune informacije o uzrocima zdravstvenih tegoba ove djece, i zavisno od rezulata, preduzećemo odgovarajuće mjere”, kazala je ona.

Bonus video: