KRAH SEZONE?

Žabljak bez gostiju

Iako su turistički poslenici snizili cijene za dvadeset odsto, u gradu pod Durmitorom skoro da nema skijaša, nakon „Planinke” u planu zatvaranje i hotela „Zlatni bor”
152 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 08:02h

Durmitor je turistički skoro prazna destinacija.

Uprkos obilju snijega, na skijalištima gotovo da nema skijaša. U hotelima tek poneki gost.

Direktor lokalne TO Boro Nikolić podsjetio je na početak godine, kada se tražio krevet više i kada su postizani rekordni rezultati.

“Do sredine januara posjećenost je bila dobra. Statistički za deset odsto bolja od istog perioda prošle godine. A druga polovina januara je izuzetno loša. Zbog kiše, ali i zbog pada standarda. To potkrepljujem primjerom da se nedavno, na besplatan prevoz do Žabljaka, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO), javilo jedva 40 zainteresovanih.

Ovaj januar je, prema našim pokazateljima, za sedam odsto lošiji od prošlogodišnjeg. Ipak, očekujem bolju posjećenost u narednom periodu. Makar za dane vikenda. Snijega ima dosta, a cijene su svugdje snižene u prosjeku za 20 odsto. I valjda se neće ponoviti prošlogodišnji februar, kada je zbog nevremena u našim hotelima boravilo svega 339 gostiju”, kazao je Nikolić.

Vlasnik hotela “Javor” Mile Stijepović kazao je da se situacija na Žabljaku uklopila u turističko sivilo koje je u ovom periodu zahvatilo cijelo turističko tržište Crne Gore.

“Što se tiče Durmitora kao turističke destinacije, više faktora je uticalo na ovako porazno stanje. NTO ništa nije ponudila od zabavnih ili kulturnih dešavanja na našim skijalištima. Zatajilo se i povodom organizovanja skijaških takmičenja. Da bi se nešto dešavalo, morali smo i lokalno imati bolju organizaciju. Prvenstveno kada su u pitanju manifestacije kulturnog karaktera. Kulturna scena je zamrla i to ide na dušu našeg Centra za kulturu. Uz to, možda dominantno, faktor ekonomske krize. Nikada do ove zime gosti me nijesu pitali za cijene hotelskih usluga, niti su, kao sada, skraćivali planirane boravke”, rekao je Stijepović.

On tvrdi da “uticaja ima i medijska scena”.

“Mnogo smo bolje propraćeni prošle nego ove godine. I onda jeziva pisanja oko nestanka struje. Kod nas je bila nestašica nekoliko sati, a prije nekoliko dana u jednom glasilu naslov ’Žabljak nakon 15 dana dobio struju’, kazao je rezignirano Stijepović, uz očekivanja da će naredni period obilježiti bolja posjeta makar u dane vikenda.

Hotel “Planinka” je krajem januara zatvoren za goste i ponovo će biti otvoriti krajem februara, kada stižu organizovane grupe.

Sredinom februara biće zatvoren i hotel “Zlatni bor”. Vlasnik Radovan Bojović to objašnjava lošim interesovanjem. Bojović je januar, sa pozicije bilansa, ocijenio lošim.

“Dobro je bilo do Božića. Onda su počele kiše, problemi sa čišćenjem puteva. Ne pomaže ni to što sam snizio cijene. Jednostavno, ne isplati se raditi”, rekao je Bojović koji je, kao i kolege, ljut na medijska izvještavanja u vezi sa stanjem na putevima i nestankom struje.

Direktor Centra za kulturu na Žabljaku Miroje Džabasan kazao je da je “nevrijeme uslovilo da odlože tri planirane pozorišne predstave i da će biti odigrane tokom ovog mjeseca”.

Biće, tek je pola sezone

Upravnica hotela “Gorske oči” Milanka Blagojević kazala je da će gostiju “biti, tek je pola sezone...”

“Ovo do sada, makar kad je naš hotel u pitanju, može se ocijeniti prosječnim. Što nije bolje, mislim, glavni razlog je loše vrijeme. Gosti nijesu iskazivali nezadovoljstvo, ali sam primijetila da nijesu najbolje informisani. Zbunjivale su ih informacije o putevima, struji ili meteorološtkoj situaciji.

Poput onih o temperaturama ’ledenog karaktera’ ili ’ne krećite na put bez prijeke potrebe’. A realnost je bila sasvim drugačija”, kazala je Blagojevićeva i naglasila da ima interesovanja za posjete u narednom periodu.

Galerija

Preporučujemo za Vas