Počinje rad na najzahtjevnijem poglavlju - Životna sredina

Ispunjenje zahtjeva iz oblasti životne sredine jedan je od ključnih kriterijuma za članstvo u EU
2 komentar(a)
Ivana Vojinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivana Vojinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2013. 17:45h

Eksplanatorni analitički pregled zakonodavstva Evropske unije za jedno od najzahtjevnijih poglavlja - 27. poglavlje Životna sredina, na kojem će predstavnici Evropske komisije članovima radne grupe za ovo poglavlje predstaviti evropsko zakonodavstvo u toj oblasti, održaće se 4. do 8. februara u Briselu.

Ispunjenje zahtjeva iz oblasti životne sredine jedan je od ključnih kriterijuma za članstvo u EU

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma sastanak će otvoriti pomoćnica ministra turizma i održivog razvoja i šefica radne grupe za 27. poglavlje Ivana Vojinović i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo.

„Sastanak će služiti kao osnova za pripremu crnogorskog pregovaračkog tima za drugi sastanak s Evropskom komisijom koji je zakazan za mart 2013. na kojem će biti predstavljen crnogorski zakonodavni okvir i nivo njegove usaglašenosti sa EU propisima u ovom pregovaračkom poglavlju.

Tokom eksplanatornog skrininga članovima radne grupe za poglavlje 27 biće predstavljeni najznačajniji elementi evropskog zakonodavstva za oko 120 propisa u sljedećim oblastima: horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet voda, zaštita prirode, kontrola industrijskog zagađenja, hemikalije, buka, civilna zaštita i klimatske promjene“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ispunjenje zahtjeva iz oblasti životne sredine jedan je od ključnih kriterijuma za članstvo u EU. Poglavlje 27 obuhvata oko 700 propisa i čini trećinu zakonodavstva EU. Pregovori iz tog poglavlja važe za najzahtjevije i za njih je potreban duži vremenski period, velika finansisjka sredstva i administrativni kapaciteti.

Bonus video: