„Ozon“ pozvao eksperte da objasne novi Elaborat za Vasove vode

„U zaključcima ekspertize tvrdi se da lokacija Vasove vode ,,ispunjava prirodne uslove za privremeno odlagalište...“
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 17:24h

Ekološki pokret ,,OZON“ pozvao je eksperte koji su radili Elaborat ekspertize projekta deponije čvrstog komunalnog otpada „Vasove vode“ da pojasne i upoznaju naučno – obrazovne ustanove sa novim pojmovima koje su uveli u taj dokument.

Kako je saopštio direktor te NVO Aleksandar Perović više od pet mjeseci od kada je potpisan Sporazum sa MZ Beranselo opština Berane je na internetu objavila konačnu verziju tog elaborata. On je istakao da su u dokument uvedeni novi pojmovi potpuno nepoznati stručnoj, ali i laičkoj javnosti.

„U zaključcima ekspertize tvrdi se da lokacija Vasove vode ,,ispunjava prirodne uslove za privremeno odlagalište...“, što je po nama neutemeljena i neodrživa tvrdnja, jer ne postoji komad zemljišta na planeti Zemlji koje je pogodno da bude trajno zagađeno, a što se nesporno mora dogoditi ako služi kao mjesto za deponovanje različitih vrsta otpada“, saopštio je Period.

On je naveo i da je preporuka finalnim zaključcima da se Vasove vode može koristiti kao privremeno odlagalište do izgradnje auto puta, što je potpuno neodređeno vrijeme, jer eksperti koji su potpisali Elaborat ekspertize ne mogu tvrditi da će uošte doći do realizacije, akamoli projektovati kada će se on izgraditi.

„U finalnim zakčjučcima govori se o namjeni lokacije Vasove vode za stalnu deponiju, što je još jedan novi termin, po nama neodrživ, jer i sanitarne deponije, pa bile i regionalne, imaju svoj vijek upotrebe. Sigurno, makar ne po nauci i struci, ne postoji ni jedna lokacija na planeti Zemlji koja je pogodna da bude vječno korišćena za deponovanje otpada, pa bio on selektivno prikupljan ili ne. I čudi da to eksperti nijesu pažljivo razmotrili“, piše Perović.

Najveći apsurd, kako je kazao, je tvrdnja da je analiza kartografskog prikaza prostorne relacije između lokacije deponije i trase auto-puta Bar-Boljare, pokazala da ne postoji eliminatorni faktor, te da su te ,,činjenice“ proizvod planskog rješenja Nacrta prostorno urbanističkog plana opštine Berane.

„Pozivanje na plansko rješenje nezvaničnog dokumenta, jer je riječ o nacrtu a ne usvojenom planu, podržano potpisima svih angažovanih eksperata, ne samo da je podcjenjivanje kompletne javnosti, već i najbolji dokaz da se u nedostatku utemeljenih argumenata pribjeglo novim manipulativnim pokušajima“, poručio je Perović.

Galerija

Bonus video: