Proslavljen Tripundan: Mošti sveca kadili i katolici i pavoslavci

U okviru obilježavanja Tripundana, mornari najstarije bratovštine na svijetu svake godine prenose relikvijar do oltara u katedrali
681 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 14:14h

U Kotoru je proslavljen sveti Tripun, zaštitinik grada Kotora, čiji je kult 1.200 godina prisutan u tom gradu.

Po tradiciji, na glavnim gradskim vratima formiran je odred Bokeljske mornarice, uz raport viceadmiralu Iliji Radoviću, u pratnji graskih muzika iz Kotora i Tivta.

Potom je odigrano kolo mornarice ispred katedrale Sv. Trupuna.

Nakon svečane svete mise, u katedrali Svetog Tripuna, ulicama Kotora prošla je svečana procesija u kojoj su moći tog sveca nosili bokeljski mornari. Tradicionalno, svečanu procesiju pozdravio je protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić sa sveštenstvom ispred hrama Svetog Nikole.

Tripundanske svečanosti, koje su počele 27. januara, traju do 10. februara, kada se spušta zastava svetog Tripuna.

U okviru obilježavanja Tripundana, mornari najstarije bratovštine na svijetu svake godine prenose relikvijar do oltara u katedrali, pa je tako bilo i ove godine. Preksinoć je obavljeno i kađenje mošti koje, po tradiciji, kade šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, dok Bokeljska mornarica, pored relikvija, čuva počasnu stražu.

Povodom Tripundana, Kotorska biskupija se obratila vjernicima u Boki i Bokeljima izvan Boke proglasom koji potpisuje kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić.

"Stari Kotorani, poznavajući Tripunovu vjeru, istakli su na grbu grada Kotora riječi ’fides et honor’ (vjera i čast). U ovoj godini vjere nema veće poruke za nas do one Tripunove, koju i ja ovom prigodom želim vama uputiti: Fides et honor. Važno je, također, uočiti želju Svetog oca, pape Benedikta XVI, koji od početka svoje službe Petrova nasljednika podsjeća na potrebu otkrivanja puta vjere u susretu s Kristom. Sveti otac je godinama uočavao da se izgubio zanos vjere, jačala je nezainteresiranost, a vjera dolazi na zadnje mjesto. Tu je i razlog gubljenja životnog zanosa. Ljudi su postali izgubljeni, bez povjerenja jedni prema drugima, postali su duhovno rastrgani, na životnom su putu između Scile i Haribde, stoga su i izgubili ljepotu života. U svemu tome vidimo razloge za proglašenje godine 2013. godinom vjere. O, sveti Tripune, daj da mi, tvoji štovatelji, u tvojoj vjeri i povjerenju prema Kristu, prepoznamo svoju zvijezdu vodilju koja će nas dovesti do istinskog susreta s Kristom", rečeno je, između ostalog u proglasu.

Navodi se da “pronaći izgubljeno povjerenje prema Kristu, prema Bogu i prema bratu čovjeku znači pronaći ljepotu svoje životne vjere”.

Ponovno otkrivanje vrednote u vjeri biće kao onaj izgubljeni biser za kojeg se isplatilo toliko traženje. Ponovno otkrivanje vjere je vraćanje Božjeg duha u život ljudi”, kaže se, između ostalog, u proglasu.

Galerija

Bonus video: