Kćerka funkcionera CBCG zapošljena u Muzeju novca

Ministarstvo kulture je prekršilo sopstveni pravilnik o stečenim kvalifikacijama za obavljanje muzejske djelatnosti
504 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 21:18h

U Muzeju novca na Cetinju, u kojem bi trebalo da rade dobri poznavaoci istorije umjetnosti, etnologije, arheologije i istorije, zaposleni su ekonomisti, visokoškolci sa Filozofskog fakulteta i poznavaoci engleskog jezika.

Ljudi koje je Centralna banka Crne Gore izdvojila da se bave čuvanjem, otkupljivanjem i proučavanjem novca odabrani su iz postojećeg kadra, a angažmane je odobrilo Ministarstvo kulture, koje je izdalo licence o položenom stručnom ispitu iz muzejske djelatnosti. Time je Ministarstvo kulture prekršilo sopstveni pravilnik o stečenim kvalifikacijama za obavljanje muzejske djelatnosti, koji je prethodno donijelo, s obzirom na to da niko od zaposlenih, prilikom otvaranja muzeja 11. aprila prošle godine, nije imao “radno iskustvo na poslovima koji se vrše u stručnom zvanju koje se stiče polaganjem stručnog ispita”.

U CBCG tvrde da su svi zaposleni u skladu sa regulativom i internim aktima CBCG, što znači da ispunjavaju sve zakonske uslove za pokrivanje sistematizovanih radnih mjesta. Prema odgovorima iz CBCG, rješenjem tadašnjeg guvernera Radoja Žugića, za direktora Muzeja novca imenovana je Marijeta Špadijer, muzejski pedagog, a na tu funkciju stupila je 23. aprila prošle godine.

Po kadrovskoj evidenciji banke, o sistematizovanim radnim mjestima, koja je dostavljena “Vijestima” direktorica je završila Filozofski fakultet, ima pet godina radnog iskustva, aktivno znanje engleskog, poznaje rad na računaru...

Prema pravilniku, koji su citirali iz Ministarstva kulture u odgovoru „Vijestima“, mjesto muzejskog pedagoga može pokrivati osoba koja je visokoobrazovana - istoričar umjetnosti, etnolog, arheolog ili je druge odgovarajuće struke umjetničkog, tehničkog ili prirodnjačkog smjera, u zavisnosti od vrste muzeja.

Kustos Muzeja novca Isidora Cicmil, kako su rekli “Vijestima” u CBCG, završila je Ekonomski fakultet, ima godinu radnog iskustva, aktivno znanje engleskog jezika, poznavanje rada na računaru, položen stručni ispit iz muzejske djelatnosti.

U odgovoru Ministarstva kulture se pojašnjava da bi kustos, viši kustos i muzejski savjetnik, trebalo da imaju „visoko stručno obrazovanje, šesti ili sedmi nivo iz oblasti istorije umjetnosti, etnologije, arheologije, istorije ili druge odgovarajuće struke umjetničkog, tehničkog i prirodnjačkog smjera, zavisno od zbirki koje muzej posjeduje“. Dokumentarista u muzeju bi, takođe, trebalo da bude visokoobrazovan, i to sa dr uštvenog, prirodnjačkog, informatičkog smjera, što su reference koje, prema odgovoru iz CBCG, ima aktuelni dokumentarista u Muzeju novca Milena Berkuljan.

Berkuljan ima „godinu iskustva, aktivno znanje engleskog jezika, poznavanje rada na računaru, položen ispit iz muzejske djelatnosti”

Ona ima „godinu iskustva, aktivno znanje engleskog jezika, poznavanje rada na računaru, položen ispit iz muzejske djelatnosti”. Muzejski tehničar je Mirjana Popović sa jednogodišnjim iskustvom, poznaje rad na računaru i ima položen ispit iz muzejske djelatnosti. Prema informacijama “Vijesti”, svi osim direktorice Špadijer, rade manje od godinu u CBCG, a konkursa za njihovo zapošljenje nije bilo. Iz CBCG saopštavaju da je Špadijer završila je Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.

„Diploma ovog fakulteta joj u potpunosti omogućava obavljanje funkcije direktora Muzeja novca, posebno s obzirom na činjenicu da je Pravilnikom o sistematizaciji CBCG za radno mjesto Direktor Muzeja novca predviđena visoka stručna sprema, Pravni/Filozofski fakulte t”, piše u odgovoru „Vijestima”.

Ipak, sumnju da kadrovi nijesu birani po stručnim referencama već da su ih preporučile rodbinske iIi prijateljske veze sa menadžmentom banke, pobuđuje to što je, na primjer, Isidora Cicmil kćerka Todora Cicmila, direktora trezora CBCG.

Cicmil, koji je bio direktor Muzeja novca u otvaranju, rekao je da ne želi da komentariše ove informacije. Otac Milene Berkuljan, Aleksandar Berkuljan, radio je postavku i tehnički uredio katalog Muzeja novca. Iz CBCG navode da su radna mjesta u Muzeju novca popunjena od već zaposlenih kadrova banke „uz ispunjavanje propisanih uslova”, što je potvrđeno i rješenjem ministrstva kulture“.

Sa otvaranja muzeja

„Posebno ukazujemo da, shodno nacionalnom zakonodavstvu, u okviru stručnog muzejskog osoblja nije ustanovljen naziv radnog mjesta - numizmatičar“, stoji u odgovoru iz CBCG, iako imaju posebno odjeljenje „sa stručnim licima i znanjem iz oblasti numizmatike“.

Oni dodaju da u okviru CBCG o ispunjenim uslovima koji se traže od kandidata provjere sprovodi odjeljenje nadležno za upravljanje ljudskim resursima. Iz CBCG tvrde da je nadležno Ministarstvo r ješenjem od 10. aprila 2012. dalo odobrenje za rad Muzeju novca CBCG:

“Rješenjem je utvrđena i ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti, kako u pogledu muzejskog materijala, prostora, opreme, sredstava za kontinuirano obavljanje djelatnosti, tako i stručnog osoblja”.

Galerija

Bonus video: