Regulator štiti EPCG od naknade štete

Agencija za energetiku do maja 2012. trebalo da završi pravila o kvalitetu snabdijevanja strujom...
70 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 14:46h

Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE) nijesu natjerali Elektroprivredu da građane i ostale potrošače kvalitetno snabdijeva električnom energijom.

Da su podzakonskim aktom na vrijeme definisani minimalni standardi kvaliteta koji obavezuju energetske kompanije, i odgovornost snabdjevača bi bila veća, jer bi imali rok u kojem su dužni da poprave kvar. Ukoliko ga ne bi poštovali, platili bi štetu.

Odbor RAE je bio obavezan da najkasnije do maja prošle godine utvrdi minimalne standarde kvaliteta snabdijevanja električnom energijom, a to se nije desilo. U tome je dijelom i odgovornost zbog čega su hiljade građana na sjeveru sredinom januara danima bili bez električne energije, kada je zbog prvog blažeg naleta snijega popadalo više stubova i vodova.

Regulator je trebalo u roku od godinu od važenja Zakona, dakle do 14. maja 2011. godine, da propiše minimum kvaliteta snabdijevanja i kvalitet usluga, “posebno u odnosu na vrijeme potrebno operatorima prenosnih i distributivnih sistema električne energije i gasa za obavljanje priključenja i popravki”. Agencija je morala u tom roku da propiše i minimum kvaliteta napona električne energije.

Građani su, mimo svoje krivice, pretrpjeli štetu: Iz šavničkog sela

Zakonom o energetici, koji se primjenjuje od 14. maja 2010. godine, propisano je da RAE u roku od godinu, odnosno, dvije godine od dana važenja Zakona utvrđuju minimalni standardi kvaliteta snabdijevanja električnom energijom. Do tih rokova, kako je navedeno, operatori prenosnog i distributivnog sistema (Crnogorski elektroprenosni sistem i Elektroprivreda) dužni su da uspostave sisteme za prikupljanje podataka o kvalitetu snabdijevanja i dostave ih Agenciji.

Zakon je Agenciji naložio i da u roku od dvije godine od dana stupanja Zakona na snagu (do sredine maja 2012) propiše standarde koji će potrošačima garantovati neprekidnost napajanja, što na značaju posebno dolazi u zimskim vremenskim uslovima.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: