Ovako su izgledale spasilačke vježbe u Luci Bar: Požar, spasavanje pilota...

U vježbi učestvuju spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti, MUP-a Mornarice VCG, Regionalnog centra za podvodno razminiranje i traganje i spašavanje na moru, lokalne službe zaštite iz Bara i Kotora, luke Bar i preuzeća "Hemosan"
309 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2018. 16:01h

U akvatorijumu barske luke danas je izvedena po broju učesnika najobimnija, a po složenosti proigravanih scenarija do sada najkompleksnija spasilačka vježba na primorju.

U organizaciji i pod vođstvom Uprave pomorske sigurnosti (UPS), crnogorski spasilački timovi dejstvovali su 90 minuta besprekidno i sa kopna i sa mora i iz vazduha, i u podmorju.

Vježbu je zvanično otpočela intervencija na brdu Volujica, gdje je po scenariju izbio veliki požar u neposrednoj blizini nafntih instalacija. Kako angažovane kopnene vatrogasne jedinice nisu mogle izaći na kraj sa plamenom, u akciju je uvedena avio-helikopterska jedinica MUP-a čiji su "Dromaderi" u dva naleta vodenim bombama neutralisali požar.

Nova sekvenca je obuhvatila spasavanje pilota helikoptera koji je po scenariju pao u more van lučkog akvatorijuma, i tu je demonstrirana brzina spasilačkih glisera i brodova.

JWPlayer video mesto

Prema planu vježbe, spasioci su potom sa kopna i sa mora gasili požar na tankeru, požar u mašinskom pogonu patrolnog broda, ronioci su spašavali člana posade koji je pao u more, a specijalizovani timovi sprječavali plutajućom branom da se izlivena nafta raširi po lučkom akvatorijumu...

U ovoj velikoj intervidovskoj vježbi nastupili su 19 plovila, tri vazduhoplova i preko 200 pripadnika različitih timova UPS, MUP-a, Mornarice VCG, Regionalnog centra za podvodno razminiranje, službi zaštite iz Bara i Kotora, AD Luka Bar, AD Port of Adria, AD Marina, CETI, preduzeća "Hemosan" i “Ocean Montenegro”, Lučke kapetanije Bar…

Njihove aktivnosti sa palube školskog broda "Jadran" pratili su brojne zvanice, među kojima su bili i diplomate Italije, Velike Britanije i Njemačke. Nakon vježbe, na lučkom Gatu 5 bili su postrojeni svi učesnici vježbe, i održan taktičko-tehnički zbor na kojem je izložena oprema korišćena u brojnim aktivnostima tokom vježbe.

"Vidjeli smo koliko je važno objediniti sve kapacitete kojima raspložemo u svim segmentima, jer nijendo ministarstvo niti institucija nisu u mogućnosti da samostalno organizuju ovakvu vježbu. Imali smo više scenarija, u svima smo se zajednički pomagali i ispoljili odllčnu saradnju i odlučnost da se reaguje u stresnim situacijama. Nadam se da se nijedna od razrađivanih pretpostavki neće desiti u stvarnosti, ali mi za njih svakako moramo biti spremni", ocijenio je ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković nakon završetka akcije.

On je dodao da sada slijede analize šta je urađeno dobro "a šta eventualno ne", te gdje bi se po potrebi moglo intervenisati kadrovski i tehnički radi bolje spremnsoti spasilačkih snaga.

Ministar je posebno istakao ulogu UPS u pripremi i realizaciji vježbe, dodajući da je UPS svoju spremnost u spašavanju ljudskih života već uspješno dokazala u prethodnih mjesec dana.

Komandant Mornarice VCG kapetan fregate Vesko Tomanović kazao je da ova vježba spada u treću misiju MVCG, ali, "nije ništa manje važna od prve dvije".

On je ukazao da je MVCG prvi put sprovela ovakav tip vježbe "u kojoj učestvuje 20 institucija privatnog i državnog sektora pod komandom UPS".

"Vježba ima jasnu poruku, upoznali smo relevantne institiucije i ljude kojima se može obratiti u ovakvim situacijama, saradnju ćemo podići na još viši nivo", rekao je Tomanović.

Direktor UPS Safet Kočan je naglasio da je prikazana široka lepeza dejstava u zaštiti imovine, životne sredine i ljudskih života, i izrazio nadu da će već naredne godine vježba prerasti u međunarodnu, uz učešće ekipa iz susjednih zemalja.

On je dodao da UPS u svom odredu za traganje i spasavanje ima četiri broda, koji su u samo posljednjih mjesec dana na moru spasili 25 lica.

"Vježba je započeta još 22. juna pripremama, veliko hvala MVCG i Graničnoj policiji na uspješnoj saradnji i koordinaciji. Vježba nije bila slučajno danas, izabrali smo da bude na svjetski dan pomoraca", dodao je Kočan.

Mirsad Mulić, direktor Direktorijata za vanredne situacije MUP-a rekao je da je vježba uspješno organizovana i sprovedena, te da sve viđeno "uliva povjerenje".

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović kazao je da je svaka vježba dobra da se ljudstvo "i obuči i provjeri".

Galerija

Bonus video: