Krvave igle u potkrovlju "Zabjelske vektre"

“Prizor zabrinjava, posebno strahujemo za djecu koja bi mogla u igri da se ubodu i inficiraju", revoltirano je kazao jedan od stanara
117 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 19:11h

Iskorišćeni, krvavi špricevi i kuvala za pripremanje heroina - stravičan je prizor koji je ekipa “Vijesti” zatekla u zgradi u Ulici Ilije Plamenca, na Zabjelu u Podgorici.

On je rekao da narkomani dolaze noću, da nijesu bučni i da stanari obično ujutro zateknu prazne flaše i iskorišćeni pribor

U potkrovlju pretposljednjeg ulaza Zabjelske vektre, na samo nekoliko metara od stanova, na podu su razbacani špricevi sa krvavim iglama.

Stanari tvrde da se narkomani tu okupljaju s vremena na vrijeme i da posebno strahuju za djecu, koja bi iz znatiželje mogla da se zaraze.

“Prizor zabrinjava, posebno strahujemo za djecu koja bi mogla u igri da se ubodu i inficiraju. Sami vidite da se okupljaju tik uz stanove. Ipak bi neko morao da povede računa o ovome”, revoltirano je kazao jedan od stanara.

On je rekao da narkomani dolaze noću, da nijesu bučni i da stanari obično ujutro zateknu prazne flaše i iskorišćeni pribor za drogiranje.

Predsjednik Skupštine etažnih vlasnika I ulaza Zoran Pejatović kazao je da su narkomani pokušavali da se drogiraju i u njihovom ulazu, ali da su stanari to na vrijeme spriječili i postavili sigurnosne kamere.

Narkomani se okupljaju u potkrovlju (Foto: Vesko Belojević)

“Koliko znam, samo prva dva ulaza imaju skupštinu stanara, tako da me ne čudi da se to dešava u susjednim ulazima, iako mi niko nije ništa sugerisao. Svakako da okupljanje zavisnika u zgradi predstavlja opasnost po stanare svih ulaza”, smatra Pejatović.

“Vijesti” su ranije pisale o brojnim mjestima u gradu na kojima se okupljaju narkomani, ali većinom bila riječ o napuštenim, ili zgradama u izgradnji.

Nedovršena zgrada “Maksim” kod Male pijace, okolina Kuslevove kuće i napušteno skladište u Aerodromskoj ulici na Starom areodromu tada su bili puni špriceva sa krvavim iglama i kuvala za heroin...

Iz JP ”Čistoća” tada su saopštili da nijesu nadležni da uklone iskorišćeni pribor za drogiranje, ni da održavaju privatne površine, osim u slučajevima kada vlasnik to pismeno zatraži.

Država se mora ozbiljnije pozabaviti narkomanijom

Izvršni direktor NVO “4 life” Saša Mijović smatra da su strašni prizori širom grada još jedan pokazatelj da bi nadležni morali da se ozbiljnije bore sa sve izraženijim problemom narkomanije.

“Posebno je bitno da se zavisnici usmjere na centre u kojima mogu da odlože konaminirani i istovremeno da dobiju sterilni pribor, i tako zaštite i sebe i okolinu. Ovakvi primjeri pojačavaju stigmu i diskriminaciju prema zavisnicima, ali svakako da društvo snosi veliki dio odgovornosti jer im nije pružilo adekvatnu pomoć i njegu”, kazao je Mijović.

Galerija

Bonus video: