Šestoro djece završilo u bolnici zbog stomačnih tegoba

Iz Instituta za bolesti djece saopšteno je da su sva oboljela djeca dobrog opšteg stanja
53 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 08:48h

Najmanje troje djece predškolskog uzrasta zaraženo je salmonelom, a još troje je zatražilo pomoć ljekara zbog tegoba koje ukazuju na trovanje tom bakterijom.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da nekoliko zaražene djece ide u vrtić “Đina Vrbica”, kod pijace “Gintaš”.

Iz Instituta za bolesti djece "Vijestima" je saopšteno da je od 26. januara hospitalizovano šestoro djece sa “gastroentreralnom simptomatologijom”, a da je jedno još na liječenju.

Majka oboljelog djeteta ispričala je "Vijestima" da je dovela dijete iz vrtića “Đina Vrbica” sa simptomima gripa ili infekcije

Direktorica JPU “Đina Vrbica” Nataša Tomović nije željela da potvrdi, ali ni da demantuje da među zaraženima ima djece koja idu u vrtić. Ona je kratko kazala da će odgovoriti nakon što budu raspolagali “provjerenim i tačnim informacijama”.

Zabrinuti roditelji, čija djeca idu u vrtić kod Gintaša, obavijestili su "Vijesti" da je nekoliko mališana zaraženo salmonelom, a i predsjednica Savjeta roditelja JPU “Đina Vrbica” Buda Golubović potvrdila je da je obaviještena o trovanju opasnom bakterijom.

“Roditelji su nam uputili dopis, ali treba to detaljno provjeriti i razgovarati sa direktoricom Natašom Tomović, kako bi se tačno utvrdilo o čemu je riječ. Svakako da ćemo upozoriti i druge roditelje i pratiti situaciju”, kazala je Golubović.

Majka oboljelog djeteta ispričala je "Vijestima" da je dovela dijete iz vrtića “Đina Vrbica” sa simptomima gripa ili infekcije. Nakon što je tokom noći temperatura skočila na 40 stepeni, majka je dijete povela kod ljekara, a potom i u bolnicu.

Tvrdi da je vidjela još nekoliko djece iz istog vrtića, sa istim simptomima.

"Poslije nekoliko dana provedenih u bolnici, ustanovljena je salmonela", kazala je ona.

Ona smatra da je teško govoriti o slučajnosti, s obzirom na to da je, tvrdi ona, većina djece iz istog vrtića, čak i iz iste grupe.

Tokom zimskog raspusta, odnosno do 28. januara, djeca iz svih predškolskih ustanova išla su u dva vrtića - “Đina Vrbica” i “Poletarac”.

Boluje se 4 do 6 dana

Salmonela je bakterija koja može da izazove gastrointestinalnu infekciju poznatu pod imenom salmoneloza. Većina osoba inficiranih salmonelom boluje četiri do šest dana.

Simptomi najčešće počinju da se javljaju 12 do 72 sata poslije unošenja bakterije u organizam i to su povišena tjelesna temperatura, mučnina, vodena dijareja, povraćanje i glavobolja.

Uobičajeni izvori salmonela su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja, a bakterija može biti prisutna i u vodi.

Galerija

Bonus video: