Carević: Dosta su eksploatisali Grbalj, imamo pravo na našu teritoriju

Carević je kazao da se Grbalj nalazi na jednom od najljepših mjesta na Mediteranu, ali da je zapušten
455 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 21:09h

Predsjednik NVO "Grbalj - Opština" Bato Carević kazao je da Grbljani imaju pravo da traže svoju opštinu, iako su svjesni da Opštini Kotor nije u interesu da se odrekne te teritorije.

"Mi, Grbljani, imamo istorijsku i moralnu obavezu da ispravimo jednu veliku nepravdu koja nam je nanijeta, a to je ukidanje naše opštine 1945. godine, koja je postojala prije mnogo vjekovova" kazao je Carević na zboru Grbljana u domu Sveti Sava na Savinoj glavici u Grblju.

Ova NVO registrovana je u septembru prošle godine, sa ciljem vraćanje statusa Opštine Grblju.

"Svjesni smo svih obaveza ali i prepreka koje nas čekaju u ostvarenju ovog cilja, ali mislim da smo po prvi put složni i jedinstveni. Takođe smo svjestni da Opštini Kotor nije u interesu da se odrekne teritorije Grblja, Opštini Budva da se odrekne Jaza, i znamo da to neće rado prihvatiti, ali dovoljno su koristili i eksploatisali našu teritoriju, a mi imamo puno pravo da tražimo svoju teritoriju", kazao je Carević i napomenuo da je udruženje depolitizovano udruženje, te da neće dozvoliti bilo kakve primjese politike.

Navodeći razloge koji su ih ponukali da krenu u ovaj projekat, Carević je kazao da se Grbalj nalazi na jednom od najljepših mjesta na Mediteranu, ali da je zapušten.

"Naša putna infrastruktura je katastrofalna,a 70 odsto lokalnih puteva u Grblju su još iz doba Austrougraske.Kada je u pitanju vodosnadbijevanje, situacija nije ništa bolja,a dovoljno govori podatak da mi u Donjem Grblju još pijemo vodu iz bistijerne. Da zlo bude veće prije dvije godine krz srce Grblja nam je prošao regionalni vodovod a mi nemamo česme.

Kada je u pitanju planska dokumentacija i urbanistički planovi, i ta oblast je zaostala u Grblju, a kao rezultat toga imamo stopiranu gradnju i razvoj. Umjesto toga stvaraju se preduslovi da Grbalj bude uvijek otvorena mogućnost za deponovanje raznog otpadnog materijala. Jedino što smo uspjeli a u čemu nam je pomogla Opština Kotor i gradonačelnica Marija Ćatović je da spriječimo otvaranje deponije na našoj teritoriji. Grbalj je zaustavljen i zapostavljen u svom razvoju ,a to je razlog što se narod iseljavao i odlazio tamo gdje im je život lakši i bolji", kazao je Carević.

Galerija

Bonus video: