Univerzitet CG provjerava da li profesori i saradnici rade po zakonu

“Poznato je da na određenim fakultetima ima višak neakademskog osoblja, dok na drugim ima manjak akademskog"
92 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 18:14h

Pored tima za internu reviziju poslovanja fakulteta Univerziteta Crne Gore Upravni odbor donio je odluku o formiranju pravnog tima koji će provjeravati da li su zaposleni na univerzitetskim jedinicama zaposleni u skladu sa Statutom.

Predsjednik UO Duško Bjelica kazao je nakon sjednice da će provjeravati da li su ispoštovani svi članovi Statuta koji se odnose na zapošljavanje nastavnog osoblja, saradnika, kao i strukture vijeća fakultata. Kako je naveo Studentski parlament upozorio je da neki od fakulteta ne poštuju odredbu da studenti u vijeću moraju biti zastupljeni 15 odsto.

“Poznato je da na određenim fakultetima ima višak neakademskog osoblja, dok na drugim ima manjak akademskog. Takođe, znamo da neki asistenti rade vježbe na nekoliko predmeta, dok drugi samo na jednom”, kazao je Bjelica.

On je istakao i da je u prethodnih pola godine, od kada je počeo sa radom novi UO, dug državnog univerziteta smanjen za milion eura. Dugovanja koja su utvrđena u julu prošle godine iznosila su 6,84 miliona eura.

Kako je kazao pored Filozofskog fakulteta koji ima dugovanja od oko 700 hiljada eura, u sličnoj situaciji je i Građevinski fakultet koji Univerzitetu duguje nešto manje od 400 hijlada eura. Bjelica je objasnio da se radi o dugu za PDV koji je ranije umjesto tog fakulteta izmirio UCG, a novac će biti vraćen od školarina i drugih prihoda tog fakulteta.

Donijete su i privremene mjere za sistematizaciju, pa će o svim kandidatima za izbor u zvanje za koje je raspisan konkurs i koji ispunjavaju uslove biti donijeta odluka na Senatu sredinom febuara, a oni će potpisati ugovor na pet godina. Ipak za neakademsko osoblje još uvijek će važiti obustava novih zapošljavanja.

Bjelica je saopštio i da je konačno završena raspodjela stanova, a četiri stana u Podgorici u zgradi Unistan 2 biće zamijenjena za stambene jedinice u Nikšiću.

"To ćemo definitivno da realizujemo u narednih 15 dana i oni koji su dobili stanove dobiće ključeve na ruke", kazao je on i dodao da je donijeta odluka i o dodjeli stanova za kliničare i profesore Medicinskog fakulteta.

Bjelica je kao problem naveo i visoke račune za struju i vodu UCG. Kako je kazao zgrada tehničkih fakulteta u Podgorici dnevno troši dvije hiljade eura za struju, dok je mjesečni račun za vodu 5.000 eura.

"To je zato što UCG plaća grijanje studenstkim domovima koji nijesu dio UCG, već su javna državna ustanova koja ima svoj budžet. Mjesečni računi za vodu su 5.000 eura, tu se neko kači i troši, a to moramo zaustaviti i da se tačno ustanovi ko, šta i koliko troši", kazao je on.

Uo je odobrio planove za javne nabavke svih univerzitetskih jedinica.

Galerija

Bonus video: