Vujanović uvažio 142 molbe za pomilovanje

"U 17 slučajeva oslobođenje iznosi mjesec, u 14 slučajeva dva, u 10 slučajeva tri, u tri slučaja četiri, u jedan slučaj pet, u tri slučaja šest mjeseci"
8 komentar(a)
DPS, rođendan, Fili Vujanović, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Fili Vujanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2013. 13:10h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u 2012. je, od 310 zahtjeva, uvažio 142 molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti.

Vujanović je od uvaženih molbi za pomilovanje izrečene zatvorske kazne zamijenio uslovnom osudom u 46 slučajeva, u 42 zahtjeva zatvorske kazne su zamijenjene novčanom, a u 48 slučajeva je djelimično oslobodio od izvršenja kazne zatvora osuđena lica.

Ističe se da se u najvećem broju slučajeva radi o licima koja su djela učinila u značajno ranijem periodu prije pomilovanja

Vujanović je u šest slučajeva oslobodio osuđena lica daljeg izdržavanja kazne od devet do 27 dana.

Ministarstvo pravde je kod zamjene zatvorske kazne za novčanu ili uslovnu osudu vodilo računa formirajući predlog i o proteku vremena od izvršenja krivičnog djela i okolnostima koje su se u međuvremenu dogodile.

"Nijedna pozitivna odluka o pomilovanju nije donijeta a da nije postojao pozitivan predlog ministra pravde", navodi se u obrazloženju Vujanovićeve odluke o broju i strukturi pomilovanja.

Ističe se da se u najvećem broju slučajeva radi o licima koja su djela učinila u značajno ranijem periodu prije pomilovanja.

"U tom periodu nijesu vršena krivična djela, pa su i svojim ponašanjem osuđena lica pokazala da se ostvarila resocijalizacija".

Navodi se da Centar za socijalni rad sagledava efekte izdržavanja kazne na članove porodice, u materijalnom i psihološkom smislu

Za lica koja se pomiluju skraćenjem kazne koja se izdržava daje se više mišljenja, među kojima pravosudnih organa, Centra za socijalni rad i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

"Mišljenje Centra za socijalni rad ima težinu na koju je ukazano u procesu zamjene zatvorske za drugu kaznu. U ovim slučajevima to mišljenje ima još veći značaj jer se daje za osuđeno lice koje je na izdržavanju kazne", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da Centar za socijalni rad sagledava efekte izdržavanja kazne na članove porodice, u materijalnom i psihološkom smislu.

"U ovim slučajevima mora biti urađena najtemeljnija opservacija porodice i kroz nju ocjena socijalne anamneze osuđenog lica. Ovo mišljenje ima poseban značaj na formiranje predloga ministra pravde i odluke o pomilovanju predsjednika države”, navode iz Vujanovićevog kabineta.

Ističe se da su, pored nacionalnih propisa Crne Gore, sistem izvršenja krivičnih sankcija i pitanje zaštite prava lica lišenih slobode predmet brojnih međunarodnih instrumenata, posebno Savjeta Evrope (SE) i Ujedinjenih nacija

Ističe se da poseban značaj ima Zavod za izvršenje krivičnih sankcija i da je poznato da brojni njegovi vaspitači, ljekari i drugo osoblje tretiraju stepen resocijalizacije osuđenog cijeneći dali je ostvarena svrha kažnjavanja.

"Ako se u timskom radu da pozitivna ocjena i predloži skraćenje kazne onda je prirodno da to mora uticati na predlog ministra pravde i odluku predsjednika države".

Podsjeća se da se u svim državama resocijalizacija kao zadatak zatvora uvažava sa posebnom pažnjom.

"Ako se tako ne bi postupalo ne samo da bi se ignorisala institucija nego i postignute mjere resocijalizacije. Stoga je ministar pravde uvažavajući stav Centra za socijalni rad i ZIKS-a predlagao skraćenje izdržavanja kazne”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se, poslije svih mišljenja, daje predlog ministra pravde.

Ministarstvo pravde vrši nadzor nad zakonitošću rada organizacije za izvršenje krivičnih sankcija, to je državni organ koji u okviru resora pravde i ljudskih prava ima obavezu i odgovornost da brine o pravima osuđenih lica uključujući i skraćenje kazne.

"Zato je predlog ministra pravde posebno važan i zato ga je predsjednik države posebno i vrednovao", navode iz Vujanovićevog kabineta.

Ističe se da su, pored nacionalnih propisa Crne Gore, sistem izvršenja krivičnih sankcija i pitanje zaštite prava lica lišenih slobode predmet brojnih međunarodnih instrumenata, posebno Savjeta Evrope (SE) i Ujedinjenih nacija.

"Nadležni organi u Crnoj Gori nastoje da promovišu ciljeve i vrijednosti sadržane u konvencijama, ali i preporukama SE, Evropskim zatvorskim pravilima i Evropskim pravilima probacije", kaže se u Vujanovićevem obrazloženju odluke o broju i strukturi pomilovanja u prošloj godini.

Bonus video: